Babka majonezowa

To idealny przepis na Wielkanoc, choć J. jak usłyszał o majonezie wśród składników to zrobił wielkie oczy. Nie bójcie się, majonez to przecież przede wszystkim olej i jajka, czyli podstawowe składniki dodawane do ciasta. A babka jest pyszna, lekko wilgotna i piaskowa.

Przygotowanie: ok 1 h 30 minut

Składniki:

– 5 jajek
– 150 g drobnego cukru do wypieków
– 100 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 200 g majonezu
– cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
  1. Formę do pieczenia babki wysmarujcie masłem. Możecie do pieczenia użyć dwóch rodzajów form: z kominem pośrodku lub pełnej. W przypadku tej drugiej czas pieczenia będzie nieco dłuższy.
  2. Żółtka oddzielcie od białek i dodajcie do żółtek drobny cukier do wypieków. Utrzyjcie aż masa stanie se pulchna i jasno żółta. Do masy dodajcie przesiane mąki i proszek do pieczenia, krótko utrzyjcie mikserem i dodajcie majonez. Utrzyjcie całość.
  3. W osobnej misce ubijcie białka ze szczyptą soli. Białka ubite na sztywno dodajcie do ciasta i wymieszajcie całość nie mikserem a za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto przelejcie do formy i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczcie 45 minut przy formie z kominem, a 60 min przy formie jednolitej. Ta druga babka wyjdzie Wam z zewnątrz trochę ciemniejsza bo babka piecze się dłużej. Najlepiej sprawdzać stopień gotowości za pomocą patyczka do szaszłyków.
  4. Wyjmijcie ciasto z piekarnika, odwróćcie formę i wyjmijcie babkę. Wystudźcie i posypcie cukrem pudrem.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Babka majonezowa
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Natalia

    Opublikowane 29/03/2017

    Odpowiedz

    U mnie zawsze babcia robiła babkę na święta, była pycha. Ja chętnie skorzystam z Twojego przepisu

    • Ania nietylkopasta.pl

      Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 29/03/2017

      Dzięki, przepis naprawdę polecam 🙂

  • Brylantina

    Opublikowane 13/04/2017

    Odpowiedz

    Przepis wypróbowany w poprzedni weekend! Wszyscy zachwycali się babką, właśnie takiego smaku szukałam! 🙂 Czy miałaś świadomość, że babka posiada podobny smak do sękacza? U mnie tak wyszło 🙂 Robię na święta! Dziękuję za przepis 😉

    • Ania nietylkopasta.pl

      Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 18/04/2017

      Faktycznie coś w tym jest że podobna jest do sękacza 🙂 Super że przepis się sprawdził 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Wielkanocny wianek DIY – video

Zbliża się Wielkanoc, więc zapewne już myślicie o ozdobach Waszych wnętrz i stołów podczas rodzinnych spotkań. Mam dla Was idealny...

Zamknij