Boeuf Strogonow

Zrobienie dobrego Boeuf Strogonow to sztuka, pomimo że danie nie jest trudne w przygotowaniu. Moją tajemnicę stanowią składniki, spotykane w niewielu przepisach, ale genialne uzupełniające smak tego dania. Są to: białe wino, wędzona papryka i sos Worcestershire.

Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
wołowina duszona w ciemnym piwie
– boeuf bourguignon
gulasz wołowy z czerwonym winem
kotlet schabowy
zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

BOeuf Strogonow

Ilość porcji: 4
Przygotowanie: 40 minut

Składniki:
– 700-800 g mięsa wołowego – polędwicy lub rostbefu
– 2 cebule
– 250 g pieczarek
– 300 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego
– 200 ml wina białego wytrawnego
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżka wędzonej papryki
– 2 łyżki sosu Worcestershire
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 płaskie łyżki mąki pszennej
– olej do smażenia
– sol, pieprz
– 2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności musicie przygotować mięso i warzywa do dalszej obróbki. Mięso pokrójcie w cienkie paseczki, cebulę posiekajcie w kostkę a pieczarki w plasterki.
  2. Mięso posypcie mąką pszenną, tak aby ta otoczyła całość. Nadmiar zgarnijcie. Smażcie mięso na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym. Najlepiej smażenie mięsa podzielić na 2 części, ważne jest bowiem to aby mięsa nie było zbyt dużo i aby się smażyło a nie dusiło. Mięso powinno stać się szaro-brązowe, musi się usmażyć ze wszystkich stron.
  3. Usmażone mięso przełóżcie do garnka. Na tej samej patelni usmażcie teraz cebulę oraz pieczarki. Powinny nieco zmięknąć. Proces smażenia powinien trwać 3-4 minuty.
  4. Przełóżcie warzywa do garnka, postawcie dopiero teraz na kuchence i dodajcie bulion, wino, papryki, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, nieco soli i pieprzu do smaku. Duście około 5-15 minut – przy polędwicy wystarczy 5 minut, jeśli używacie innego rodzaju mięsa wołowego czas się wydłuży, mięso powinno być miękkie.
  5. Na koniec dodajcie śmietanę – najpierw zahartujcie ją łyżką sosu z mięsa, a następnie całość wlejcie do garnka. To już właściwie koniec gotowania, potrawa jest gotowa.
  6. Podawajcie z pieczywem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Boeuf Strogonow
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Lemoniada wiśniowa

Lemoniady to napoje idealne na lato, uwielbiam ich mnogość smaków i możliwość kombinowania. Ta wersja już będzie należała do moich...

Zamknij