Bułki do hamburgerów

Hamburger lub cheeseburger domowy to naprawdę pyszna sprawa, a do tego dokładnie wiemy co włożymy do środka. Możecie oczywiście wykorzystać do jego przygotowania gotowe bułki, ale zapewniam Was że jeśli raz zrobicie bułeczki z mojego przepisu to będziecie wracali do nich często. Bułki nadają się także do tradycyjnych kanapek, a dzięki temu że są maślane super smakują też ze słodkimi dodatkami.

Jeśli chcecie zrobić niestandardowego burgera, polecam Wam mój przepis na pulled pork – to długo pieczone mięso genialnie będzie smakowało własnie w takiej bułce z dodatkami warzywniami. Oczywiście możecie także pójść w kierunku klasycznego burgera i przygotować najlepszego domowego cheeseburgera.

Ilość porcji: 6 bułek
Przygotowanie: 1 h 20 minut

Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 7-8 g suchych drożdży (1 opakowanie) lub 15 g świeżych
– 150 ml mleka
– 150 ml wody
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżki masła
– 1 łyżeczka soli
– 1 jajko
– ziarna sezamu do posypania bułeczek

Przygotowanie:

  1. UWAGI: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową lub być ciepłe. Jeśli robicie bułki na szybko i macie mleko tylko w lodówce, podgrzejcie je trochę. Tylko wtedy ciasto się uda i wyrośnie prawidłowo.
  2. Roztopcie masło i odstawcie aby nieco przestygło.
  3. Jeśli korzystacie ze świeżych drożdży: drożdże zmieszajcie z mlekiem i cukrem. Odstawcie na 15 minut aby zaczęły pracować. Dopiero po tym czasie wymieszajcie pozostałe składniki jak w kolejnym punkcie.
  4. Jeśli korzystacie z drożdży suchych: do misy robota wsypcie mąkę, wodę, mleko, roztopione masło, drożdże, cukier i sól. Mieszajcie wszystko 3-5 minut aby uzyskać jednolite ciasto które nie jest zbyt klejące. Ciasto przełóżcie do miski i odstawcie w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
  5. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Ciasto podzielcie na 6 części i uformujcie ładne kuleczki które położycie na blasze w sporych od siebie odstępach. Zostawcie bułeczki do wyrośnięcia jeszcze 15-20 minut.
  6. Jajo rozkłóćcie za pomocą widelca lub pędzelka w miseczce. Za pomocą pędzelka kuchennego posmarujcie bułeczki. Następnie posypcie je ziarnami sezamu (możecie tego nie robić jeśli wolicie bułki bez sezamu) i włóżcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 st C. Bułki powinny się piec 16-18 minut, aż wyrosną i staną się pięknie zarumienione.
  7. Po wyjęciu z piekarnika wystudźcie bułki na kratce, a następnie przygotujcie pyszne hamburgery 🙂

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Bułki do hamburgerów
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Truskawki z kruszonką

Mam dziś da Was przepis z truskawkami, ale do tego deseru możecie wykorzystać także inne dostępne w danym okresie owoce....

Zamknij