Carpaccio z buraka

Dotychczas na blogu pokazywałam Wam jedynie przepis a carpaccio w wersji mięsnej. Zapraszam, zerknijcie choćby na przepis a carpaccio z polędwicy, które podałam z bagietką czosnkową z serem feta. Warto zajrzeć dla samego przepisu na bagietkę 🙂 Dziś mam dla Was jednak przepis bezmięsny, z buraka. Móżcie go zrobić z użyciem buraka pieczonego – tak rekomenduję, lub buraka gotowanego. Jeśli zdecydujecie się upiec buraka wystarczy je umyć i wsadzić w całości do piekarnika na 50-90 minut, w zależności od wielkości. Najlepiej pieczcie buraczki jednego rozmiaru. Można użyć folii aluminiowej do ich zawinięcia, jednak te pieczone bez folii wg mnie wychodzą lepiej. Po wystudzeniu upieczonych bulw należy je obrać, co nie stwarza problemu bo skórka odchodzi wręcz sama.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
koktajl oczyszczający z buraka
frytki z batatów
zupa krem z buraczków
sałatka z kolorowych buraków
zakwas z buraków na barszcz
sałatka z pieczonymi buraczkami

carpaccio z buraka

Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 20 minut + przygotowanie buraków

Składniki:
– 2 średniej wielkości buraki pieczone lub gotowane
– 100 g sera koziego (proponuję użycie miękkiej wersji sera)
– kilka listków świeżej kolendry
– ew kilka plasterków mniej ostrego chilli (jeśli macie w domu bardzo ostrą wersję proponuję pominąć bo za bardzo zdominuje smak)
– kilka kropel oliwy z oliwek (możecie też użyć oliwy smakowej np chilli lub ziołowej)
– ew kilka kropel balsamico

Przygotowanie:

Buraczki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Na buraki wyłożyć ser, kolendrę i ew chilli. Polać oliwą z oliwek i podawać. Idealnie smakuje ze świeżą bagietką lub z kromką ciemnego pieczywa. SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Carpaccio z buraka
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa krem z cukinii z nachos

Zapraszam Was na pyszną zupę, tym razem z małym meksykańskim akcentem w postaci dodatku nachos do zupy. Krem ma ciekawy...

Zamknij