Carpaccio z cukinii

Dzie艅 Dobry 馃檪 Ma dzi艣 dla Was kolejny pyszny przepis, prosty w przygotowaniu i jak zwykle ekspresowy. Idealny na kolacj臋, a jak zapewne wiecie kolacja to m贸j ulubiony posi艂ek w ci膮gu dnia.

Do przygotowania tego dania mo偶ecie u偶y膰 zar贸wno ma艂ych cukinii jak i tej tradycyjnej wi臋kszej. Ze wzgl臋du na sezon i dost臋pno艣膰 ja wybra艂am cukini臋 wi臋ksz膮. Najd艂u偶ej zajmuje jej pokrojenie w cienkie paseczki. Je艣li macie krajalnic臋 lub inny przyrz膮d do szybkiego krojenia wykorzystajcie go, ale nie zra偶ajcie si臋, pokrojenie no偶em te偶 nie rodzi problem贸w. Ja wykorzystam w艂a艣nie ostry n贸偶 馃檪

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolacj臋
makaron z cukini膮 w sosie 艣mietanowym
sa艂atka z grillowanych warzyw
zupa krem z cukinii
faszerowana okr膮g艂a cukinia
tarta z cukini膮
mini cukinie pieczone

PRZYGOTOWANIE:聽30聽minut
ILO艢膯 PORCJI: 1

Sk艂adniki:
–聽1 niedu偶a cukinia lub p贸艂 wi臋kszej
– sok z po艂owy cytryny
– 2 艂y偶ki oliwy
– p艂aska 艂y偶ka posiekanego koperku
– 艂y偶eczka marynowanej papryczki chilli 聽lub p艂atk贸w chilli (opcjonalnie)
– 2 艂y偶ki pokruszonego sera typu feta
– s贸l i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukini臋 pokr贸jcie na bardzo cienkie plasterki i u艂贸偶cie je na talerzu.
  2. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu zr贸bcie sos i polejcie nim cukini臋. Posypcie ca艂o艣膰 posiekanym drobno koperkiem i wstawcie do lod贸wki na 20 minut aby cukinia nieco zmi臋k艂a.
  3. Wyjmijcie carpaccio i dodajcie chilli oraz pokruszony ser feta.

Smacznego!

OCE艃 TO DANIE:
recipe image
Danie:
Carpaccio z cukinii
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Ca艂kowity czas:
Wasza ocena:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Odno艣niki do mojej strony.

Mog膮 Ci臋 zaintersowa膰

Pami臋taj, komentarze mnie motywuj膮!

Moja ksi膮偶ka, musisz j膮 mie膰!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kiszone cytryny

Kiszone cytryny to tradycyjny sk艂adnik kuchni maroka艅skiej. Ju偶 nie mog臋 doczeka膰 si臋 pysznego tagine (ta偶in) czy gulaszu z tym dodatkiem....

Zamknij