Carpaccio z polędwicy

Jeśli nie boicie się surowego mięsa oraz macie możliwość kupienia go z pewnością że jest świeże, zdecydowanie polecam tą prostą przystawkę! Dość łatwo przygotować ją samodzielnie w domu.

Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 15 dag polędwicy wołowej
– garść rukoli
– parmezan w płatkach
– 2 łyżki kaparów lub 10 zielonych oliwek
– łyżka oliwy z oliwek
– sok z cytryny
– świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Najtrudniejszy element to bardzo cienkie pokrojenie polędwicy. Potrzebujecie do tego albo bardzo ostrego noża, albo krajalnicy. Aby ktojenie było łatwiejsze włóżcie polędwicę na kilka chwil do zamrażarki, tak aby była na wpół zamrożona (zrobi się sztywna).
Bardzo cienko pokrojone plastry ułóżcie w kształcie rozety na talerzu. Posypcie rukolą, polejcie oliwą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodajcie świeżo zmielony pieprz, kapary lub oliwki oraz parmezan.
Podawajcie ze świeżym pieczywem i ew dodatkiem masła.
SMACZNEGO!

carpaccio4 (1 of 1)

carpaccio2 (1 of 1)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Katarzyna

    Opublikowane 15/04/2013

    Odpowiedz

    ale to smakowicie wygląda! wydaje się być proste! ja dotąd tylko w restauracji miałam okazję jeść, a to w sumie takie proste!

    • Ania z nietylkopasta.pl

      Opublikowane 15/04/2013

      to prawda, proste i smaczne! polecam do samodzielnego przygotowania 🙂

    • Ania z nietylkopasta.pl

      Opublikowane 15/04/2013

      dziękuję 🙂

  • Kulinaria

    Opublikowane 26/04/2013

    Odpowiedz

    Uwielbiam carpaccio, czesto sobie je robimy z narzeczona jak przychodza cieple wiosenne dni 🙂 a to sie prezentuje wyjatkowo apetycznie. Jeszcze ta poledwica, ze palce lizac 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tęczowy tort

Już od dawna myślałam o tym torcie. Po przepis sięgnęłam na bloga Moje Wypieki. Zmieniła tylko nieco kolorystykę mojego wypieku...

Zamknij