Chilli con carne

Dziś mam dla Was podstawowy przepis na pyszne i sycące meksykańskie danie jakim jest chilli con carne. Podaję go zazwyczaj z dodatkiem tortilli, pieczonych ziemniaków lub nachos, ot choćby w takiej potrawie jak nachos supreme. Poziom ostrości tego dania możecie dopasować sami do swoich preferencji. Doprawia się je na koniec gotowania. Jeśli danie przygotujecie wcześniej i np noc spędzi w lodówce smaki będą jeszcze bardziej wyraźne.

Jeśli lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na:
tacos ze stekiem
przepis na guacamole
tacos z wieprzowiną
burrito z burczakiem
quesadilla z kurczakiem
fajitas z kurczaka
tacos z polędwicą
nachos supreme czyli nachos z chilli con carne

Przygotowanie: ok 30 minut

Składniki:

– 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki lub mieszanego wołowo-wieprzowego
– 1 puszka (400g) krojonych pomidorów
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 mała cebula
– 1 łyżka płatków chilli (może być mniej jeśli wolicie mniej ostre dania)
– 100 ml czerwonego wina wytrawnego
– oliwa do smażenia, sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotowanie potrawy rozpocznijcie od podsmażenia mięsa na 2 łyżkach oliwy. Pamiętajcie o wyborze dobrej jakości mięsa, warto zapłacić odrobinę więcej mając gwarancję jakości.

Pod koniec smażenia mięsa dodajcie do niego drobno posiekaną cebulkę. Po 2 minutach dodajcie fasolę oraz pomidory z puszki (całość razem z sosem). Doprawcie solą i pieprzem, gotujcie ok 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajcie czerwone wino i duście kolejne 10-12 minut, pod koniec duszenia dodając patki chilli.

Potrawę można podawać od razu po przygotowaniu lub przechować w lodówce i delikatnie podgrzać na niewielkim ogniu.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Chilli con carne
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Artur

    Opublikowane 13/01/2016

    Odpowiedz

    Uwielbiam chilli con carne. W naszym domu to danie częściej się gotuje niż rosół 🙂 Taka nasza domowa potrawa. Robię je jednak ciut inaczej. Więcej ziół i trochę w innej kolejności smażę składniki. Jestem ciekaw jak smakuje Twoja wersja. Musze koniecznie spróbować. Pozdrawiam serdecznie!

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śledzie w wiśniówce

Jeśli szukacie przepisów na śledzie na moim blogu znajdziecie ich jeszcze kilka, m.in ten na śledzia w czosnku i majeranku, śledzia...

Zamknij