Chlebek z serem i pieczoną papryką

Dziś pyszny smakowy chlebek, doskonale nadający się zarówno do kanapek, jak i dodatek do dań głównych. Dzięki papryce ma lekko słodkawy smak.

Przygotowanie: ok 45 minut

Składniki:

– 350 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 125 dag zimnego masła, pokrojonego w kosteczkę
– 1 pieczona papryka ze zdjętą skórką
– 3 łyżki posiekanego szczypiorku
– 100 g startego żółtego sera
– 1 jajko
– 200g mleka lub maślanki

 

PRZYGOTOWANIE:
Zacznę od papryki – można ją kupić gotową w słoiku, lub upiec samemu. Po upieczeniu należy włożyć paprykę do torebki foliowej aby przez kilka minut się zaparzyła, co pomoże łatwo zdjąć czarną skórkę.Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać masło i zagnieść z mąką, na ile to możliwe. Dołożyć drobno pokrojoną paprykę, szczypiorek i ser. W innej misce rozmącić jajko z mlekiem lub maślanką. Dodać do reszty. Dokładnie zagnieść ciasto, jeśli zajdzie potrzeba dodać więcej maki (jeśli ciasto będzie się kleiło dłoni).

Ciasto rozłożyć w postaci płaskiego bochenka. Położyć na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Piec około 30-35 minut, aż nabierze pięknych rumieńców.

chlebekzpapryka2

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ciasto marchewkowe z migdałami

Proponowane przeze mnie ciasto marchewkowe jest bezmleczne i bezglutenowe. Jego jedyną wadą jest cena przygotowania. Mąka migdałowa jest zdecydowanie droższa...

Zamknij