Chlebek żytni w godzinę

Napewno wielokrotnie zdarzyło Wam się zapomnieć o kupieniu pieczywa na kolację. Już kilka razy proponowałam Wam szybkie wypieki które zajmują krócej niż godzinę. Wszystkie przepisy na pieczywo znajdziecie na tym blogu w kategorii PIECZYWO.

Przygotowanie: ok 60 minut

Składniki:

– 300g mąki żytniej
– 300g maki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– łyżka brązowego cukru
– łyżeczka soli
– 250 ml maślanki
– 60 g roztopionego masła
– 1 jajko lekko rozmącone

PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzejcie piekarnik do 220st. Blachę nasmarujcie olejem lub użyjcie papieru do pieczenia.Do miski wsypcie mąkę, sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Zróbcie po środku spore wgłębienie, wlejcie tam jajko oraz maślankę zmieszaną z rozpuszczonym masłem. Zagniećcie ciasto dopóki mąka nie zostanie wchłonięta.
Zagniatajcie najlepiej już na stolnicy, tak aby wyrobić gładkie ciasto.Podzielcie ciasto na 2 części, uformujcie 2 bochenki o wysokości ok 2 cm. Połóżcie na blasze i posypcie mąką pszenną przy pomocy małego sitka. Pieczcie 20-30 minut, a następnie wyjmijcie z piekarnika i przykryjcie ściereczką na kolejne 20-30 min. Chleb rewelacyjnie smakuje z masłem i kubkiem maślanki.

chlebekzytni1

chlebekzytni2

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tost z fetą, pomidorami, czosnkiem i oliwkami

Kilka miesięcy temu proponowałam Wam Bruchettę z pomidorami. Dziś ten same przepis ale na tostach. Potrzebujecie do jego przygotowania właściwie jakiegokolwiek pieczywa, może...

Zamknij