Chłodnik z pomidorów i arbuza

Przychodzi czas upałów, dla mnie to czas przyjemny, lubię ciepło a nawet gorąco. Nie zmienia to jednak faktu że spadają nam wtedy apetyty, a myśl o gorącym posiłku nie mieści nam się w głowie. I właśnie dlatego kucharze stworzyli chłodniki! Pyszne zupy w wersjach bardziej tradycyjnych, lub tak jak ta nietypowych. Dziś połączymy wspólnie pomidory oraz arbuza, zapewniam, będzie pysznie.

Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki:
–  chłodnik z botwinki
chodnik z ogórkiem i awokado
gazpacho

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 4-5

Składniki:
– 3 dojrzałe pomidory
– 1/3 średniej wielkości arbuza
– 2 ząbki czosnku
– 4-5 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól, pieprz
– ser pleśniowy lub inny o wyraźnym smaku
– bazylia

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki, pozbawiając je zielonych części. Arbuza obierzcie, usuńcie nadmiar pestek i włóżcie do misy z pomidorami. Dodajcie czosnek, oliwę i ocet jabłkowy. Zblendujcie całość
  2. Doprawcie do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Podawajcie po schłodzeniu, a jeśli chcecie podawać od razu musicie wcześniej zadbać o schłodzenie arbuza i pomidorów. Do podania proponuję ser pleśniowy i bazylię.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Chłodnik z pomidorów i arbuza
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Kasia

    Opublikowane 11/08/2017

    Odpowiedz

    Hmm..całkiem spoko połączenie, nie jadłam ale brzmi i wyglada zachecajaco😊 Skąd taka fantazja?;)

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
#wmoimstylu – test jogurtów greckich, serial „Sposób na morderstwo”, Enargylandia, See Bloggers

Drogi czytelniku :) Od dziś zapraszam Was nie tylko na tradycyjne przepisy kulinarne, wpisy o restauracjach czy sporadyczne wpisy podróżnicze...

Zamknij