Ciasteczka karmelowe

Przychodzę dziś do Was z kolejnym słodkim przepisem, tym razem w wersji chrupiąco-ciągnącej, z ciasteczkiem kawowym na którym znalazł się karmel oraz orzechy pekan. Całość idealnie słodka. To pyszny pomysł na własnoręcznie przygotowany prezent pod choinkę dla kogoś bliskiego, ciasteczka prezentują się pięknie w specjalnym pudełku lub dużym słoju. Każdy z pewnością doceni Wasze starania.

Do przygotowania ciasteczek użyłam nowej wersji cukierków Werther’s Original. Od zawsze były to jedne z bardziej lubianych przeze mnie słodyczy, tym bardziej ucieszyła mnie ich miękka wersja, która dzięki swojej plastyczności jest wprost wymarzona do przygotowania tego typu ciasteczek. Lekko podgrzanych cukierków możecie użyć też do kawy czy innych pysznych deserów, spróbujcie 🙂

Jeszcze dziś zaproszę Was na szybki konkurs na moim Instagramie, gdzie macie szansę wygrać zestaw cukierków dla siebie i kogoś bliskiego. 5 podwójnych zestawów za odpowiedź na proste pytanie, umieszczone w komentarzu do zdjęcia tych ciasteczek. Zapraszam zatem na Instagram nietylkopasta.pl.

Przygotowanie: 1 h 30 minut
Ilość ciasteczek: z podanej porcji ciasta możecie przygotować ponad 100 malutkich ciasteczek

Składniki:
– 200 g mąki pszennej + trochę do podsypywania blatu
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 150 g masła
– 200 g drobnego cukru do wypieków
– 3 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej (kawa w proszku nie w granulkach)
– 4 łyżki mleka
– cukierki Werther’s Original
– orzechy pekan

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestygnięcia.
  2. W misce wymieszaj obie mąki, cukier, kawę, rozpuszczone masło oraz 4 łyżki mleka. Stwórz z ciasta kulę i odstaw na 10-15 minut do lodówki do schłodzenia.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blacie obsypanym mąką rozwałkuj część ciasta. Za mocą małej foremki lub kieliszka wykrawaj malutkie koła i okładaj na blasze do pieczenia. Ciasteczka urosną dwukrotnie, więc zostaw przestrzeń na wyrastanie.
  4. Piecz ciasteczka przez 15 minut, wyjmij je z piekarnika i wystudź.
  5. Ponownie połóż upieczone już ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z cukierków Werther’s Original ugnieć za pomocą dłoni kulki, odrobinę je spłaszcz i układaj po jednej kuleczce cukierkowej na środku każdego ciastka. Przygotuj tak wszystkie ciastka. Wstaw ciasteczka na 1-1,5 minuty do piekarnika, dosłownie chwilkę aby masa karmelowa nieco zmiękła.
  6. Po minucie wyjmij blachę z piekarnika i na każdej porcji karmelu połóż orzech pekan, lekko dociskając karmel. Dzięki temu stworzy się pyszne karmelowe nadzienie  idealnym i gładkim kształcie.
  7. Wystudź ciasteczka. Możesz przechowywać je w dużym słoju, pudełku lub puszce.

SMACZNEGO!

Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka:
ciasteczka z pieczątkami
ciasteczka brownie
podstawowy przepis na pierniczki
ciasteczka migdałowe
ciasteczka z melasą
wafle z kajmakiem
kruche ciasteczka świąteczne

*Przepis powstał we współpracy z marką Werther’s Original

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ciasteczka karmelowe
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śledzie po kaszubsku słodko-kwaśne

Na moim blogu znajdziecie już naprawdę dużo śledziowych inspiracji, brakowało mi jednak przepisów w bardziej słodkiej wersji, które często pojawiają...

Zamknij