Ciasteczka migdałowe

Uwielbiam te ciasteczka! Tak to prawda są słodkie, ale takie by muszą. Chrupiące na zewnątrz, lekko ciągnące w środku. To wszystkie dzięki temu że dodacie do nich białko. To idealny przepis jak zostaną Wam białka jajek, bo żółtek użyjecie do innego ciasta.

Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczarkami
ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
muffiny piernikowe

Czas przygotowania: 1 h

Składniki:

– 3 białka jajek wielkości M
– 300 g zmielonych migdałów
– 300 g cukru pudru + 50 g do obtoczenia ciastek
– 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania ciasteczek możecie kupić migdały obrane lub w płatkach i zmielić je w maszynce lub blenderze. Porównajcie cenę, nie zawsze opłaca się kupowanie już zmielonych migdałów.
  2. Białka, migdały i miód wsypcie/wlejcie do miski i zmiksujcie używając końcówek miksera do wyrabiania gęstego ciasta. Ciasto powinno nie być płynne, a tworzyć kulę o nieco klejącej konsystencji. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajcie nieco więcej migdałów.
  3. Tak przygotowane ciasto wstawcie na 30 min do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzejcie do 180 st, a blachę wyłóżcie papierem do pieczenia. Z ciasta formujcie małe kuleczki, obtoczcie je w cukrze pudrze i układajcie na blasze. Ciasteczka spłaszczą się i urosną ok 3 razy, zatem między kuleczkami muszą być spore przerwy. Ciastka piec 14-15 minut. Z podanej porcji uzyskacie ok 30 ciasteczek. Smacznego!

Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
zakwas na barszcz
barszcz wigilijny
śledzie w czosnku i majeranku
śledzie w kiszonych cytrynach
przepis na pierniczki
śledź marynowany w occie
śledź z konfiturą z cebuli
domowa przyprawa do piernika
tatar ze śledzia
śledzie w wiśniówce
śledź pikantny z chilli
śledzie w oleju
kruche ciasteczka

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ciasteczka migdałowe
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Web Hosting

    Opublikowane 25/08/2017

    Odpowiedz

    Kruche ciasteczka migdalowe wykonane wedlug ponizszego przepisu sa bardzo niepozorne, ale od dobrych kilku lat obserwuje z niekryta radoscia reakcje poczestowanych nimi osob.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Świeca ozdobiona korkami z wina

Jak pokazałam Wam kilka dni temu tą świecę na Instagramie, zebrała zaskakująco wiele pochwał. A przecież jej wykonanie jest banalnie...

Zamknij