Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Czekolada i owoce, pyszne połączenie. Tym razem do prostego ciasta czekoladowego dodałam śliwki. Możecie w zasadzie użyć dowolnego gatunku śliwek, choć od tego zależy jak zachowają się po upieczeniu. Śliwki węgierki nie będą takie miękkie i zachowają swój kształt, ja tym razem jednak wybrałam śliwki okrągłe ciemne. Będą one bardziej miękkie po upieczeniu ale również pyszne.

Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta
sernik dyniowy
placek ze śliwkami
ciasto dyniowe z czekoladą
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami

ciasto czekoladowe ze śliwkami

Przygotowanie: 1 h

Składniki:
– 15 g masła
– 150 g czekolady deserowej
– 100 g cukru pudru
– 1 łyżeczka cynamonu
-150 g mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 4 jaja rozmiar L
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
– 10-20 śliwek – w zależności od wielkości

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestkę.
  2. W garnku roztopcie masło razem z czekoladą. Po całkowitym roztopieniu dodaj cynamon i odstaw masę czekoladową do przestygnięcia.
  3. Oddziel żółtka od białek. Do misy miksera dodaj białka oraz cukier puder. Miksuj około 3-4 minut aż masa będzie bardziej sztywna. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia.
  4. Do masy z jajek dodaj roztopioną  przestudzoną czekoladę oraz przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość miksuj szybko, jedynie do połączenia składników.
  5. Formę prostokątną o wielkości około 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wlej ciasto czekoladowe. Na wierzchu połóż śliwki i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 40-45 minut, a po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w środku jeszcze przez około 10 minut. Po wyjęciu wystudź ciasto zanim zaczniesz je kroić.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Autor:
Data publikacji:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krem z dyni z jabłkiem

Krem z dyni robiłam już w różnych wersjach. Na słodko, na słono, ostro. Tym razem mam dla Was pyszny przepis...

Zamknij