Ciasto dyniowe z czekoladą

To ciasto stanowi doskonałe połączenie i będzie smakowało nawet tym którzy nie do końca lubią dynię. Ci bowiem doceniają bardzo wyraźny smak czekoladowy, a wielbiciele dyni docenią część dyniową. Zatem o tym cieście mogę swobodnie powiedzieć: dla każdego coś miłego. Ciasto jest wilgotne, co da mnie jest jego niewątpliwą zaletą. Marmurkowy wzór możecie zrobić dowolnie – zrobić paseczki, wylać naprzemiennie, dodatkowo użyć patyczka i „przemieszać”. Efekt może być różny wizualnie, ale zawsze pyszny smakowo.

Zajrzyj także do innych moich przepisów na dyniowe dania:
sernik dyniowy
dyniowe gnocchi
– puree z dyni
– dyniowe latte
– zupa krem z dyni
– placuszki z dyni na słodko
– muffiny dyniowe z figami
– zupa dyniowa z pomidorami
– dynia marynowana w occie
– pieczona dynia futsu black
– szakszuka z dynią

Ciasto dyniowe z czekoladą

Przygotowanie: 1 h

Składniki:
– 8 łyżek masła
– 150 g czekolady min 70%, posiekanej
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
– 4 jaja rozmiar L
– 6 czubatych łyżek puree z dyni
– 1/4 szklanki oleju roślinnego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

  1. Masło i posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ustawić miskę na garnku z parującą wodą i rozpuszczać mieszając czekoladę). Zdjęć z garnka miskę, odstawić aby nieco przestygła kiedy będziecie robili pozostałe czynności.
  2. Do misy robota wbijcie jaja, dodaje cukier oraz cukier waniliowy. Ucierajcie około 3-4 minut aż uzyskacie puszystą masę. Do masy dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksujcie krótki do połączenia składników.
  3. W osobnej misce wymieszajcie olej, puree z dyni oraz cynamon. Do masy dodajcie połowę ciasta i za pomocą łyżki lub ręcznej trzepaczki połączcie wszystko. Do drugiej połowy ciasta wlejcie rozpuszczoną czekoladę, wymieszajcie.
  4. Brytfankę o rozmiarze 21 x 32 cm lub zbliżonym wyłóżcie papierem do pieczenia. Do brytfanki dodawajcie ciasto naprzemiennie – raz czekoladowe, raz dyniowe, tworząc efekt marmurkowy. Możecie dodatkowo przejechać na koniec patyczkiem wsadzając go na sztorc w ciasto i szybkim ruchem stworzyć efekt „przeciągnięcia”.
  5. Pieczcie ciasto przez 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Podawajcie po wystudzeniu. SMACZNEGO!

 


Wpis dodaję do sezonowej dyniowej akcji na zBLOGowani.pl:

zBLOGowani.pl

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Ciasto dyniowe z czekoladą
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Prażone pestki dyni

Sezon na dynie w pełni, a przygotowując dynię do innych potraw zostaje Wam mnóstwo pestek które wybieracie ze środka. Pestki...

Zamknij