Curry z warzyw

Curry z warzyw

Proste i smaczne danie nie tylko dla osób będących wegetarianami. Do curry możecie dać praktycznie wszystkie warzywa które lubicie – moja propozycja oparła się o warzywa zielone :)

Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
1 cukinia
szklanka zielonej fasolki szparagowej
1 zielona papryka
puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonej kolendry
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka kurkumy
2 cm świeżego imbiru
szczypta sproszkowanego anyżu (opcjonalnie)
1 puszka mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Warzywa pokrójcie w paseczki, mniej więcej jednej wielkości.
Posiekany czosnek, świeży imbir i chili wrzućcie na patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Za ok 2 min wsypcie resztę przypraw i podsmażcie je aż zaczną pachnieć. Dodajcie puszkę pomidorów, a następnie warzywa. Pamiętajcie jednak o tym że każde z warzyw ma inny czas przygotowania – w moim przypadku najpierw dodałam fasolkę szparagową, a po kolejnych 5 min resztę warzyw. Razem z ostatnimi warzywami dodajcie puszkę mleka kokosowego, przykryjcie i duście ok 10 min.
Podawajcie z białym lub ciemnym ryżem.
SMACZNEGO!

currywarzywne2 currywarzywne1
2 Komentarze
  • magda
    March 26, 2013

    uwielbiam curry! nawet wczoraj jadłam na obiad :) w wersji z tofu i marchewką :)

    • Ania
      Ania z nietylkopasta.pl
      March 26, 2013

      tofu i marchewka – brzmi również ciekawie. Muszę koniecznie spróbować. mam nadzieję że wrzucisz do siebie :)

Skomentuj:)

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Pobierz klucz API oraz id strefy z http://visionads.pl