Curry z warzyw

Proste i smaczne danie nie tylko dla osób będących wegetarianami. Do curry możecie dać praktycznie wszystkie warzywa które lubicie – moja propozycja oparła się o warzywa zielone 🙂

Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 1 cukinia
– szklanka zielonej fasolki szparagowej
– 1 zielona papryka
– puszka krojonych pomidorów
– 1 łyżeczka suszonej kolendry
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chili
– 1 łyżeczka kurkumy
– 2 cm świeżego imbiru
– szczypta sproszkowanego anyżu (opcjonalnie)
– 1 puszka mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Warzywa pokrójcie w paseczki, mniej więcej jednej wielkości.
Posiekany czosnek, świeży imbir i chili wrzućcie na patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Za ok 2 min wsypcie resztę przypraw i podsmażcie je aż zaczną pachnieć. Dodajcie puszkę pomidorów, a następnie warzywa. Pamiętajcie jednak o tym że każde z warzyw ma inny czas przygotowania – w moim przypadku najpierw dodałam fasolkę szparagową, a po kolejnych 5 min resztę warzyw. Razem z ostatnimi warzywami dodajcie puszkę mleka kokosowego, przykryjcie i duście ok 10 min.
Podawajcie z białym lub ciemnym ryżem.
SMACZNEGO!

carrywarzywne1 (1 of 1)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • magda

    Opublikowane 26/03/2013

    Odpowiedz

    uwielbiam curry! nawet wczoraj jadłam na obiad 🙂 w wersji z tofu i marchewką 🙂

    • Ania nietylkopasta.pl

      Ania z nietylkopasta.pl

      Opublikowane 26/03/2013

      tofu i marchewka – brzmi również ciekawie. Muszę koniecznie spróbować. mam nadzieję że wrzucisz do siebie 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sos barbecue

Słodko-pikantny sos doskonale pasuje do potraw z grilla, kurczaka i innego rodzaju mięs. Jest także dobrym uzupełnieniem grillowanych kanapek z...

Zamknij