Curry z warzyw

Curry z warzyw

Proste i smaczne danie nie tylko dla osób będących wegetarianami. Do curry możecie dać praktycznie wszystkie warzywa które lubicie – moja propozycja oparła się o warzywa zielone :)

Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
- 1 cukinia
- szklanka zielonej fasolki szparagowej
- 1 zielona papryka
- puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 cm świeżego imbiru
- szczypta sproszkowanego anyżu (opcjonalnie)
- 1 puszka mleczka kokosowego

Przygotowanie:

Warzywa pokrójcie w paseczki, mniej więcej jednej wielkości.
Posiekany czosnek, świeży imbir i chili wrzućcie na patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Za ok 2 min wsypcie resztę przypraw i podsmażcie je aż zaczną pachnieć. Dodajcie puszkę pomidorów, a następnie warzywa. Pamiętajcie jednak o tym że każde z warzyw ma inny czas przygotowania – w moim przypadku najpierw dodałam fasolkę szparagową, a po kolejnych 5 min resztę warzyw. Razem z ostatnimi warzywami dodajcie puszkę mleka kokosowego, przykryjcie i duście ok 10 min.
Podawajcie z białym lub ciemnym ryżem.
SMACZNEGO!

currywarzywne2 currywarzywne1

2 KOMENTARZE

    • Ania
      Ania z nietylkopasta.pl says:

      tofu i marchewka – brzmi również ciekawie. Muszę koniecznie spróbować. mam nadzieję że wrzucisz do siebie :)

Leave a Reply

Postępuj zgodnie z instrukacjami.