Danie jednogarnkowe z indykiem

Wiem że tak jak ja lubicie takie dania, wymagają chwili przygotowania, wstawienia do piekarnika i tyle. Resztę zrobi czas i temperatura pieczenia. Tym razem przygotowałam dla Was nie tylko przepis ale także video do obejrzenia którego serdecznie zapraszam 🙂 A jeśli  jeszcze nie kliknęliście SUBSKRYBUJ zróbcie to teraz 🙂

Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– wołowina duszona w ciemnym piwie
– boeuf bourguignon
kotlet schabowy
– gulasz wołowy z czerwonym winem
– Boeuf Strogonow

PRZYGOTOWANIE: 2 h 25 min
ILOŚĆ PORCJI: 2

Składniki:
– 500 g udźca z indyka z kością lub bez
– 5-6 ziemniaków
-10-12 ząbków czosnku
– garść jarmużu
– łyżka świeżego tymianku
– sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso umyjcie i pokrójcie na mniejsze kawałki, doprawcie solą i pieprzem. Włóżcie do naczynia żaroodpornego.
  2. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie na pół lub 3 części, w zależności od wielkości. Włóżcie do naczynia pomiędzy kawałki mięsa.
  3. Czosnek obierzcie. Większe kawałki przekrójcie na pół. Powtykajcie czosnek głębiej, między mięso a ziemniaki. Podobnie zróbcie z liśćmi jarmużu podzielonymi na mniejsze kawałki. Całość doprawcie jeszcze solą i pieprzem, przykryjcie pokrywką lub folią aluminiową i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 st C (180 st C z termoobiegiem) na 2h. Po tym czasie zdejmijcie folię lub pokrywkę i zapieczcie jeszcze ok 10-15 minut. Na 2-3 minuty przed końcem dodajcie jeszcze odrobinę świeżego jarmużu.

Smacznego!

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Danie jednogarnkowe z indykiem
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Souvlaki z wieprzowiną

Będąc w Grecji musicie ich spróbować :) To podstawowe danie uliczne, przygotowywane w tak wielu rodzajach, z przeróżnymi dodatkami i...

Zamknij