Domowy kebab z kurczaka

Już jakiś czas temu zaplanowałam zrobienie tego przepisu na blog. Dlaczego? Mój przegląd przepisów na kebab skończył się niepowiedzeniem. Wśród propozycji na które trafiłam większość mówiła mi że mam pokroić kurczaka, posypać gotowcem przyprawowym i usmażyć. Ale to nie przypomina mi kebaba, ja chciałam inaczej, bardziej jak w tureckiej kebabowni. Oczywiście nie kupiłam olbrzymiego mięsa i nie opiekałam go, bo kto by to wszystko zjadł. Sama zrobiłam imitację mięsa na patyku, zrobiłam marynatę, zrobiłam mini rożen na którym opiekłam mięso. Na pewno to bardziej pracochłonny proces niż smażenie, ale smak kebaba Wam to wynagrodzi. W przepisie napiszę Wam też jak przygotować warzywa na sałatkę aby miały słodko- kwaśny smak. Mięso możecie zawinąć w tortillę, chlebek pita lub podać z frytkami lub kaszą. Wybór pozostawiam Wam 🙂

Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na:
zapiekanki z pieczarkami
domowe cheeseburgery
pizza z salami
pizza z szynką i pieczarkami

KEBAB Z KURCZAKA

Ilość porcji: 2-3
Przygotowanie: 2 h

Składniki kabab:
– 2 spore piersi z kurczaka
-6 łyżek jogurtu greckiego
– 3 ząbki czosnku
– 1 czubata łyżeczka sproszkowanej kolendry
– 1 łyżeczki kminu rzymskiego
– 2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 1 czubata łyżeczka suszonej cebuli
– pół łyżeczki pieprzu
– 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Pozostałe składniki:
– pół główki sałaty lodowej
– 1/8 główki czerwonej kapusty
– 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki cukru
– do podania: pita, tortilla, frytki, krążki czerwonej cebuli, hummus, plastry pomidora, inne
– sos: przepis na pikantny sos pomidorowy
– sos czosnkowy: jogurt grecki, czosnek, sól

  1. Przygotuj 2 lub 4 patyczki do szaszłyków, z zależności od ich długości. Patyczki namocz.
  2. Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i nadziej je na 2 złączone patyczki. Dzięki podwójnemu patyczkowi konsytuacja będzie bardziej stabilna.
  3. Przygotuj naczynie żaroodporne, które jest nieco węższe niż długość patyczka. Wyłóż naczynie folią aluminiową. Połóż swoje szaszłyki kurczakowe tak aby leżały one nieco w powietrzu. Przygotuj marynatę. Mieszaj jogurt i wszystkie przyprawy podane w przepisie. Nasmaruj szaszłyki marynatą za pomocą pędzla kuchennego. Wstaw mięso na min 30 minut do lodówki.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st (z termoobiegiem, 220 st bez termoobiegu). Wstaw naczynie z kurczakiem i piecz mięso przez godzinę, co 15-20 minut przekręcaj nieco kurczaka jak na rożnie.
  5. W międzyczasie pokrójcie drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóżcie do osobnych misek. Do każdej dodajcie po 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu oraz 1 łyżeczkę cukru. Wymieszajcie.
  6. Mięso po upieczeniu zostawcie na 5 minut aby odpoczęło. Obkrawajcie mięso ostrym nożem podobnie jak w budce z kebabem. Podawajcie jak lubicie 🙂

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Domowy kebab z kurczaka
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pikantny sos pomidorowy

Mam dziś dla Was przepis podstawowy, nie znaczy jednak że oczywisty. Domowy sos pomidorowy możecie wykorzystać do naprawdę wielu pysznych...

Zamknij