Domowy makaron – przepis

Po raz pierwszy podjęłam się zadania przygotowania własnoręcznie makaronu. Już wiem że to nie był ostatni raz, a makaron zamierzam robić state, suszyć i przechowywać w zamkniętych pojemnikach.

Skusił mnie zakup maszynki do makaronu. Z chęcią zakupu mierzyłam się już od jakiegoś czasu aż w Lidlu pojawiła się w ofercie tygodniowej. Nie myślałam długo a dziś nie żałuję zakupu. Makaron wysuszyłam i kolejnego dnia przygotowałam z niego pyszne danie. Smakował znakomicie.

Z tego przepisu możecie wyczarować wiele pysznych dań makaronowych. Moich faworytów zebrałam w jednym wpisie na najlepsze przepisy na makarony.

Polecam Wam szczególnie:
makaron ze szpinakiem
makaron z szynką parmeńską
makaron z boczkiem w sosie śmietanowym
makaron aglio oilo
ravioli z krewetkami
raviolo z płynnym żółtkiem

PRZEPIS NA DOMOWY MAKARON

Przygotowanie: ok 1,5 godziny

Składniki:

– 300 g mąki pszennej
– 3 jajka
– 3 łyżeczki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicy lub silikonowej macie usypcie kopiec z mąki ze sporym wgłębieniem w środku. Jajka rozbijcie do miseczki i rozmieszajcie aby żółtko i białko się połączyło. Do środka kopczyka wlejcie oliwę i połowę jajek. Za pomocą widelca lub ręki rozmieszajcie i utwórzcie ponownie kopczyk w który wlejcie resztę jajek. Wyrabiajcie ciasto ok 10-12 minut. Jeśli jest zbyt suche (nie chce stanowić jednolitej kulki) dolejcie łyżeczkę lub dwie wody, ale róbcie to stopniowo. Ciasto powinno być jednolite, zwarte i nie kleić się do rąk.

Odłóżcie ciasto na godzinę przykrywając je lekko wilgotną ściereczką.

Po godzinie oderwijcie kawałek i za pomocą maszynki do makaronu rozprasujcie kilkukrotnie ciasto a następnie przygotujcie makaron za pomocą wybranej części tnącej. Gotowy makaron rozłóżcie na stolnicy tak aby nie był zlepiony, całość lekko posypcie mąką. Zostawcie do wysuszenia.

W ten sposób przygotowany makaron gotowałam 6 min. Jeśli przygotujecie inną grubość i kształt sprawdzajcie podczas gotowania stopień miękkości.

SMACZNEGO

domowy makaron

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Domowy makaron
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Martyna | ekspresemprzezzycie

    Opublikowane 22/06/2015

    Odpowiedz

    Makaron wygląda bardzo profesjonalnie. Nie powiedziałabym że różni sie czymś od tych sklepowych – choć z całą pewnością jest zdrowszy. Zapisuję sobie przepis i pewnie wypróbuję 😀

    • nietylkopasta

      Opublikowane 22/06/2015

      Martyna dzięki, jak na pierwszy raz byłam z siebie dumna 🙂 Polecam, przynajmniej będziesz wiedziała co jest w środku 🙂

  • Ewa | Day with Coffee

    Opublikowane 23/06/2015

    Odpowiedz

    Domowy makaron ubóstwiam. Do dzisiaj na każdą niedzielę robi go moja babcia, a kiedyś, w dzieciństwie, robiłam go z tatą. Niepowtarzalny smak, o niebo lepszy niż sklepowe makarony! 🙂

    • nietylkopasta

      Opublikowane 23/06/2015

      to prawda smak fantastyczny, choć ja jeśli kupuję makaron to stawiam na te naprawdę dobre i wypróbowane. Zdarzało mi się bowiem wyrzucić makaron po jego ugotowaniu bo był niesmaczny.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Najlepsze sposoby na samobójstwo

Tak wiem, trafiłeś/aś tu aby znaleźć najlepsze sposoby na popełnienie samobójstwa, choć chciałam Cię zatrzymać na minutę zastanowienia. Zapewne nie...

Zamknij