Dorsz z warzywami

Dziś mam dla Was prosty przepis na fantastyczne i aromatyczne danie – dorsz z warzywami. Do przygotowania używacie jedynie odrobiny oliwy z oliwek, a całość robi się na parze w paczuszce stworzonej z papieru do pieczenia. Przygotowanie ryby i warzyw w takich kieszonkach jest też niezwykle szybkie – wystarczy 20 minut i cieszycie się super posiłkiem. Inspiracją do przygotowania tego dania była nowa mieszanka przypraw Kotanyi – zioła greckie. Zawsze z rozwagą wybieram mieszanki przyprawowe patrząc na ich skład. W przypadku mieszanek Kotanyi nie musicie się go obawiać, nie ma tam niepotrzebnych dodatków a jedynie same zioła 😉

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

DORSZ Z WARZYWAMI

PRZYGOTOWANIE: 20 minut + gotowanie kaszy jaglanej
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:

– filet z polędwicy z dorsza – na dwie porcje wystarczy Wam ok 150g
– 80-100g kaszy jaglanej wcześniej ugotowanej wg przepisu na opakowaniu
– 1 pomidor
– pół niedużej cukinii
– 50 g sera feta
– przyprawa Kotanyi zioła greckie
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– małe opakowanie jogurtu greckiego
– 1 ząbek czosnku
– 1-2 świeże ogórki gruntowe (krótkie)
– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie dorsza z warzywami zacznijcie od ugotowania kaszy. W tym czasie pokrójcie pomidory na grube plastry, podobnie cukinię i ser feta. Polędwicę przekrójcie na 2 lub więcej kawałków.

Wytnijcie 2 spore arkusze z papieru do pieczenia. Będziecie składać arkusz na pół więc składniki dania układajcie na środku jednej połowy. Na dno wyłóżcie kaszę, na nią połóżcie rybę. Rybę posypcie odrobiną soli  pieprzu oraz odrobiną ziół greckich Kotanyi. Na rybie ułóżcie warzywa i ser feta, polejcie łyżką oliwy każdą z porcji i posypcie ziołami greckimi. Papierem zamknijcie danie tworząc papiloty szczelnie zamknięte. Tak przygotowane porcje włóżcie do nagrzanego do 200 st piekarnika na 20 minut.

W międzyczasie przygotujcie sos tzatzyki – zetrzyjcie ogórki (ja ścieram je ze skórką) do jogurtu greckiego, dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę soli i pieprzu. Rybę podawajcie jako samodzielne danie lub właśnie z dodatkiem sosu tzatzyki. Jestem pewna że od dziś dorsz z warzywami będzie często gościł na Waszych stołach.

Smacznego!

dorsz z warzywami

dorsz z warzywami

dorsz z warzywami

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

 

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Dorsz z warzywami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Restauracja Si w Warszawie

Restauracja Si w Warszawie to nowe miejsce na restauracyjnej mapie stolicy. Nawet bardzo nowe bo trafiliśmy tak w ostatnią niedzielę...

Zamknij