Frytki z warzyw

Frytki 🙂 Czy znajdzie się taki kto ich nie lubi? Jeszcze jako dziecko pokochałam te tradycyjne, podawane w papierowym rożku z solą oraz ketchupem. Później moja miłość do frytek zmieniała nieco oblicza, podróżując do Holandii i krajów skandynawskich odkryłam ich połączenie z majonezem. Lubicie?

W domu robię je raczej rzadko. Przede wszystkim przez ilość tłuszczu jaki chłoną tradycyjne frytki. Czasem decyduję się na takie upieczone w piekarniku. Ale przychodzi taki dzień i taki wieczór, że porcja kolorowych frytek z różnych warzyw i mój sos to dopełnienie szczęścia.

Mam dziś dla Was przepis na frytki warzywne. Dziś u mnie z ziemniaka, selera korzeniowego oraz marchewki. Ale frytki możecie także zrobić z batatów, pietruszki czy buraczków. Będą także przepyszne, a jeśli zrobicie je w piekarniku będą lżejsze niż te smażone w tłuszczu.

Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
frytki z batatów
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– carpaccio z buraka
sałatka z żółtym burakiem
sałatka z kolorowych buraczków
chipsy z batatów
zapiekanki z pieczarkami

FRYTKI Z WARZYW

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:
– warzywa pokrojone w słupki: ziemniaki, seler, marchewka, seler,
– oliwa z oliwek
– przyprawy: do ziemniaków sól, do selera sól i zioła prowansalskie, do marchewki sól i suszony imbir

Przygotowanie:

  1. Warzywa obierzcie i pokrójcie w słupki o podobnej wielkości. Dolejcie nieco oliwy – ilość zależy od ilości pokrojonych warzyw. Oliwa powinna pokryć warzywa po wymieszaniu.
  2. Dodajcie przyprawy – nieco soli do wszystkich warzyw i odpowiednio imbir do marchewki i sioła prowansalskie lub np tymianek do selera.
  3. Warzywa wyłóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie frytki do piekarnika na 15-20 minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się przyrumienić.
  4. SOS: proponuję Wam dodatek w postaci domowego sosu: 4 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, 1 mały ząbek czosnku. Czosnek zgniećcie za pomocą praski, wymieszajcie wszystkie składniki.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Frytki z warzyw
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka z kolorowych buraczków

Mam dziś dla Was ferię kolorów i smaków. Zapraszam na przepis z wykorzystaniem buraczków w 3 kolorach: czerwonych, żółtych i...

Zamknij