Gnocchi z rukolą

W sklepach możecie kupić gotowe włoskie gnocchi – pyszne kluseczki, szybkie i proste w przygotowaniu. Poniżej jeden z moich niezawodzonych przepisów na pyszne kolacyjne danie. Wystarczy opakowanie gnocchi i kilka innych składników. A Wy jak przygotowujecie sos do gnocchi? Podzielcie się w komentarzach 🙂

 

Przygotowanie: ok 20 minut

Składniki:

– 1 opakowanie gnocchi
– dwie garści rukoli
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki papryczek chili ze słoiczka (szczerze polecam papryczki chili Krokus), lub jedna mała świeża chilli
– 10 pomidorków koktajlowych
– 150 ml śmietany
– 10-15 dag boczku wędzonego
– świeżo mielony pieprz
– parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Wstawcie wodę do przygotowania kluseczek i zacznijcie przygotowanie sosu. Kluseczki gotują się bardzo szybko.
Na oliwie podsmażcie czosnek i chili. Po chwili dodajcie pomidorki i lekko je rozgniećcie, tak aby puściły sok. Jak lekko zmiękną, dodajcie wędzony boczek, a po kilku minutach śmietanę. W momencie kiedy wrzucicie do wrzątku gnocchi, dodajcie połowę rukoli do sosu. Możecie przekroić liście rukoli na połowę. Zamieszajcie. Jeśli zajdzie potrzeba sos należy dodatkowo doprawić. Gnocchi po wyjęciu z wrzątku dodajcie do sosu i lekko przemieszajcie. Wyłączcie palnik i dodajcie resztę rukoli.
Do podania polecam oczywiście odrobinę startego parmezanu. Smacznego!
gnochi2

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Odpowiedz na „CoffeeAndWine

Kliknij tutaj, aby anulować odpowiadanie.

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami

Ja bardzo często mam piersi kurczaka w lodówce lub zamrażarce. Można z nich wyczarować wiele dań, w tym takie pyszne...

Zamknij