Gotowanie z warzyw – Dni Otwarte Bejo Zaden Poland

To były dwa dni intensywnej pracy. Gotowanie na świeżym powietrzu, w fantastycznym otoczeniu rosnących warzyw i maszyn rolniczych. Wspólnie w Kasią z kuchniabazylii.pl, Małgosią z karmelowy.pl i Tomkiem z magicznyskladnik.pl mieliśmy okazję być, gotować i karmić gości Dni Otwartych Bejo Zaden w Konotopie pod Warszawą pysznymi potrawami z warzyw.

Zapewne większość z Was nie kojarzy firmy Bejo Zaden Poland (www.bejo.pl). To przedstawicielstwo holenderskiej firmy, producenta nasion warzyw. W ich ofercie znajdziecie podstawowe warzywa takie jak cebula, kapusta czy marchew, ale także mnóstwo mniej popularnych gatunków czy odmian. Dni Otwarte to doskonała okazja dla producentów i rolników by poznać najnowszą ofertę nasienną, zobaczyć na żywo na polach doświadczalnych jak wyglądają rośliny, a przede wszystkim zdobyć mnóstwo wiedzy od przedstawicieli firmy.

Rolą blogerów kulinarnych podczas Dni Otwartych 2016 było gotowanie z warzyw. Dlatego menu podzieliliśmy na kilka części, zaczynając od warzywno-owocowych koktajli, kontynuując sałatką z pęczakiem, grillowanym fenkułem i pomidorkami. Następnie zaproponowaliśmy przepyszne szaszłyki z warzyw korzeniowych z boczkiem, a zakończyliśmy ciastami: brownie z buraka i ciastem marchewkowym. Przygotowaliśmy także coolwrapy z fantastycznej płaskiej kapusty. Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej.

abejo4

abejo16

 

abejo32a

abejo24a

abejo22a

abejo19a

abejo18a

abejo14a

abejo5a

PRZEPISY

koktajle z warzyw

KOKTAJL Z BOTWINKĄ

Składniki:
– 1 l soku jabłkowego
– pęczek botwinki
– 500 gramów malin
– pęczek kolendry

KOKTAJL SZPINAK I SELER NACIOWY

Składniki:
– 1 l soku jabłkowego
– 4 łodygi selera naciowego
– 500 gramów szpinaku
– 4 soczyste brzoskwinie

KOKTAJL MARCHEW I KAPUSTA

Składniki:
– 0,5 l świeżego soku z marchwi
– 0,5 l soku jabłkowego
– 4 liście kapusty
– 4 jabłka

WYKONANIE:

Wszystkie składniki należy dokładnie opłukać, pokroić na mniejsze części i zmiksować na gładki płyn blenderem ręcznym lub kielichowym. Można podawać z lodem.

abejo1-1a

abejo6

sałatka z pęczakiem

Składniki:
– 0,5 kg pęczaku
– 1 koper włoski
– 0,5 kg pomidorków koktajlowych różnych kolorów i gatunków (czerwone, żółte, zielone, czarne)
– 5 ogórków gruntowych
– 150 gramów oliwek kalamata BEZ PESTEK
– 150 gramów sera owczego solonego
– kilka łyżek oliwy
– kilka łyżek jogurtu greckiego
– doniczka mięty
– kilka łyżek orzeszków piniowych
– 1 cytryna
– pieprz czarny i sól morska

Wykonanie:
Pęczak ugotujcie na półtwardo i wypłuczcie w zimnej wodzie. Fenkuł (koper włoski) pokrójcie na mniejsze części, posmaruj oliwą i ugrillujcie lub upieczcie w piekarniku. Następnie pokrójcie w kostkę i dodajcie do miski z pęczakiem. Pomidory i ogórki pokrójcie w kostkę i dodajcie do pęczaku. Dodajcie oliwki, rozdrobniony ser, miętę, oliwę i sok z cytryny. Wymieszajcie dokładnie i doprawcie solą i pieprzem. Możecie podać z jogurtem greckim i orzechami piniowymi.

abejo2-1a

abejo10a

szaszłyki z warzyw korzeniowych

Składniki:
– kilka marchewek
– kilka korzeni pasternaku lub pietruszki
– kilka buraków
– 1 biała rzodkiew
– 500 gramów boczku surowego
– 1 cytryna
– łyżka kminu rzymskiego
– łyżka ziaren kolendry
– pół szklanki oliwy
– łyżka soli morskiej
– łyżka czarnego pieprzu
– pół szklanki jasnego sosu sojowego

Wykonanie:
Warzywa umyjcie, jeśli mają w miarę ładną skórkę to nie musicie ich obierać. Pokrójcie wszystkie w kostkę lub w plastry w zależności od warzywa. Boczek pokrójcie w kostkę. Wszystko dodajcie do miski i wsypcie wszystkie przyprawy, które zostały uprzednio zmielone lub utłuczone w moździerzu. Wymieszajcie całość dodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące.

abejo11a

abejo27a

COOLWRAPY

Składniki:
– 1 kapusta płaska typu Coolwrap
– 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy)
– mały słoik suszonych pomidorów w zalewie
– 20-30 czarnych oliwek
– spora garść świeżej rukoli
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ta kapusta ma specyficzne płaskie główki i doskonale nadaje się na wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem.
Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności docinania. Liście po kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie.
W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych oliwek, posiekanych suszonych pomidorów odsączonych z zalewy i rukoli. Spróbujcie i ewentualnie doprawcie do smaku. W przygotowane liście kapusty zawińcie nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce.

abejo29a

CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2 szklanki startej marchewki
– 2 jajka
– szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich
– pół szklanki brązowego cukru
– ¼ szklanki oliwy
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki imbiru
– spora szczypta soli
– łyżka masła
– ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub kaszy manny

Wykonanie:

Na wstępie połączcie suche składniki ze sobą. W osobnej misce połączcie składniki mokre z roztrzepanymi jajkami i powoli dodajcie składniki suche do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Dużą formę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut.

abejo33a

BROWNIE Z BURAKIEM

Składniki:
– szklanka mąki pszennej
– szklanka startych pieczonych buraków
– 250 g masła
– 250 g gorzkiej czekolady 70%
– szklanka brązowego cukru
– 3 duże jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżka masła
– ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub manny, ew mąka pszenna

Wykonanie:

Buraki upiec w temperaturze ok. 200 stopni przez godzinę, najlepiej bez zawijania w folię aluminiową (będą lepsze i słodsze). Po upieczeniu obierzcie je ze skóry i zetrzyjcie na tarce z małymi oczkami. Rozpuśćcie masło z czekoladą w kąpieli wodnej, a następnie przestudźcie. W drugiej misce wymieszajcie jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli wlejcie sos czekoladowy i wymieszajcie dokładnie za pomocą rózgi. Następnie dodajcie buraki oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszajcie do połączenia składników. Blachę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą lub mąką. Upieczcie ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 25 minut.

Odnośniki do mojej strony.

Komentarzy

  • Martyna Jacko

    Opublikowane 30/08/2016

    Odpowiedz

    Wspaniała impreza, chętnie wzięłabym w niej udział 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa krem z dyni

Jesień to czas przygotowania dań z dyni, zup i przetworów. Z najpopularniejszej i najbardziej dostępnej na rynku dyni w gatunku...

Zamknij