Grillowany kurczak z kurkami

Sezon kurkowy już praktycznie za nami, ale ja wprost uwielbiam te grzyby. Dodanie ich do mięsa wzbogaca jego smak i uatrakcyjnia zwyczajną obiadową potrawę.

Przygotowanie: ok 40 minut

Składniki:

– po kawałku piersi z kurczaka na osobę
– po garści kurek na porcję
– mała cebula drobno posiekana
– 2 łyżki masła
– 4 łyżki śmietany
– sól, pieprz
– papryka ostra, odrobina mielonego imbiru, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Zaczniemy od przygotowania mięsa. Do ok 2 łyżek oliwy wsypcie szczyptę soli, szczyptę pieprzu, łyżeczkę mielonego chili, pół łyżeczki imbiru sproszkowanego. Wymieszajcie i nasmarujcie mięso za pomocą pędzla. Jeśli macie możliwość przygotujcie mięso ok 1 h wcześniej i wstawcie je w zalewie do lodówki.

Kurki należy oczyścić, umyć, a największe grzyby przekroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać jeszcze odrobinę oliwy. Na niewielkim ogniu dusić kurki oraz cebulę. Jak grzyby zrobią się miękkie (ok 15 min) należy dodać śmietanę.

W międzyczasie usmażcie kurczaka na grillu lub patelni grillowej. Podawajcie kurczaka polanego sosem z grzybami. U mnie na talerzu zagościł dodatkowo ryż oraz sałatka z pomidorów i papryki.

Smacznego!

 

kurczakzkurkami3

kurczakzkurkami2

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pieczone pomidorki cherry

Potrzebujecie oryginalnego dodatku do dania głównego? Zamiast tradycyjnych sałatek  czy surówek, proponuję Wam pyszne pomidorki cherry. Pomidorki z uprawy mojego brata dzięki...

Zamknij