Hummus z soczewicą

Jeśli lubicie hummus tak jak ja, wiecie że można go zrobić w bardzo wielu pysznych wersjach z tradycyjnymi lub niecodziennymi dodatkami. Tym razem po przygotowaniu pysznej zupy z pieczonych pomidorów i papryki, zostało mi odrobinę soczewicy i ciecierzycy, które postanowiłam zużyć do przygotowania hummusu. Jeśli zmieszacie oba strączki, konsystencja będzie bardziej aksamitna, niż w przypadku pasty z samej soczewicy.

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
pieczona ciecierzyca
hummus z suszonymi pomidorami
tradycyjny hummus
sałatka z kurkami i ciecierzycą

HUMMUS Z SOCZEWICĄ

PRZYGOTOWANIE: 15 minut

SKŁADNIKI:
– pół szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
– pół szklanki ugotowanej soczewicy (lub z puszki)
– 1 czubata łyżka tahiny (lub 3 łyżki uprażonego na patelni sezamu)
– sok z połowy limonki
– 1 ząbek czosnku
– 4-6 łyżek oliwy z oliwek + do polania
– ew sumak do posypania

Składniki umieśćcie w blenderze i zmiksujcie na jednolitą masę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta możecie dodać odrobinę zimnej wody. Pastę wyłóżcie do głębokiego talerza, za pomocą łyżki zróbcie wgłębienia w postaci „krateru” i na hummus wlejcie kilka łyżek oliwy. Możecie całość posypać sumakiem lub np papryką wędzoną. Smacznego!

hummus z soczewicą

hummus z soczewicą

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Hummus z soczewicą
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki

To doskonała zupa, warta odrobiny więcej czasu na przegotowanie. Jeśli jednorazowo nie macie tyle czasu na jej zrobienie, warzywa możecie...

Zamknij