Jak piec łopatkę?

Są weekendy, idą święta. To czas kiedy częściej decydujemy się na bardziej pracochłonne obiady, pieczone mięsa na obiad czy na kanapki zamiast kupowanej w sklepie wędliny. Są naprawdę proste do przygotowania, choć wymagają chwili czasu.

Dzisiejszą łopatkę upiekłam na obiad. Kilka plastrów zjedliśmy w pysznym sosem musztardowym z suszonymi pomidorami. To co zostało wykorzystaliśmy do kanapek jeszcze kilka dni po upieczeniu. Zapraszam zatem na poniższy przepis, pomogę Wam upiec pyszne i miękkie mięso, dam niezbędne wskazówki do przygotowania. W moim przepisie znajdziecie dodatek białego wina – nie jest ono niezbędne, ale w przypadku kiedy będziecie dalej robić sos do mięsa, sos z białego wina po pieczeniu bardzo Wam się do tego przyda.

JAK PIEC ŁOPATKĘ?

Przygotowanie: 2 h

Składniki:
– łopatka o wadze około 1-1,5 kg
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– po pół łyżeczki soli i pieprzu
– 100 ml białego wytrawnego wina

– rękaw do pieczenia lub naczynie żaroodporne z pokrywką

Przygotowanie:

  1. Łopatkę umyj pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Natrzyj łopatkę oliwą, startym za pomocą praski czosnkiem, oregano, solą, pieprzem. Łopatkę włóż do rękawa do pieczenia mięs lub do naczynia żaroodpornego. Dolej białe wino, zamknij rękaw/naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st C.
  3. Piecz karkówkę około 2h w tej temperaturze.
  4. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na około 20 minut zanim otworzysz naczynie/rękaw. Dopiero wtedy otwórz i krój łopatkę. Polecam zrobienie łopatki w sosie musztardowym z suszonymi pomidorami.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Jak piec łopatkę?
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z szynką i pieczarkami

Dziś wyjątkowo, bo przepis który dla Was przygotowałam nie jest mojego autorstwa :) Jego autorką jest Kaja Ciszewska, która podczas III...

Zamknij