Jak zrobić musztardę?

To moje pierwsze doświadczenie z własnoręcznie zrobioną musztardą i wyszło genialnie 🙂 Spróbowała cała moja rodzina, a brat oświadczył że zrobi mi całe pole gorczycy abym mogła zrobić masową produkcję. Czy to znaczy ze mu smakowało?

Moja musztarda to ziarnista musztarda francuska, do tego dość pikantna – taka jak lubię. Jest genialna, prosta i idealnie nadaje się na prezent. Tak właśnie, pokażcie mi osobę która nie ucieszy się ze słoiczka domowego musztardowego wyrobu 🙂

JAK ZROBIĆ MUSZTARDĘ?

Ilość słoiczków: 2 małe słoiczki
Przygotowanie: 20 minut + 12-24h

Składniki:
– 120 g ziaren gorczycy
– 1 płaska łyżeczka płatków chilli
– 150 ml octu jabłkowego lub z białych winogron
– 2 łyżki płynnego miodu
– pół łyżeczki soli
– laska cynamonu

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wsyp gorczycę, płatki chilli (jeśli wolisz mniej pikantną musztardę dodaj połowę porcji) lub małe suszone papryczki chilli zmiażdżone w moździerzu. Dodaj laskę cynamonu i wlej ocet. Wszystko wymieszaj i odstaw na 12-24h.
  2. Do gorczycy dodaj miód. Wyjmuj już laskę cynamonu i odłóż 1/3 mieszanki do osobnej miski. 2/3 mieszanki zblenduj na ile to możliwe za pomocą blendera, a następnie dodaj do zmielonej części odłożoną gorczycę. Dodaj sól, wymieszaj i gotowe.
  3. Przełóż musztardę do słoików i przechowuj w lodówce.

Smacznego 🙂

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Jak zrobić musztardę?
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pierogi z kaczką

W tradycyjnej kuchni polskiej jest wiele rozwiązań umożliwiających zrobienie pełnego obiadu i wykorzystanie wszystkich składników. Podstawą bardzo często jest rosół....

Zamknij