Jedzenie owadów

Pewnego dnia zobaczyłam post na FB u Tomka z bloga Magiczny Składnik, mówiący o tym że za kilka dni odbędą się w Warszawie owadzie warsztaty kulinarne. Krótka chwila i zastanowienie jakie mam plany na najbliższą niedzielę. Pomyślałam sobie że muszę tam być i spróbować, skoro w Azji to jedzą i żyją.. Jedzenie owadów mnie nie odstrasza, przecież nie zjadam ich kiedy się ruszają. Owady są odpowiednio hodowane a następnie przygotowane podczas obróbki cieplnej. A więc ostatniej niedzieli gotowałam i spożywałam świerszcze, szarańczę, mączniki i drewnojady.

Wielkie dzięki dla organizatorów: Słodkokwaśna.pl i Fabryka Owadów. Zdobyłam dzięki wam sporo podstawowej wiedzy nie tylko na temat przygotowania kulinarnego robali, ale także sposobu hodowli i wartości odżywczych. A więc jeśli drogi czytelniku takie wrażenia kulinarne nie są Ci straszne, zaglądaj do Słodkokwaśna.pl już we wrześniu, zapowiadają bowiem powtórkę warsztatów.

Jeśli potrzebujecie przepisów na poniższe dania napiszcie w komentarzu a podrzucę. Tym razem zamiast przepisów mam dla Was obszerną fotorelację z warsztatów i procesu przygotowania naszych potraw. Przyznam że wszystkie poniższe smakowały super!

MĄCZNIKI STIR FRY Z LIŚĆMI KAFIRU I BAZYLIĄ TAJSKĄ

Fantastyczne i aromatyczne danie, naprawdę. Dodaliśmy do niego moje ulubione chilli, liście kafiru i tajską bazylię.

 

owadziauczta12a

DREWNOJADY NA SŁODKO Z CYNAMONEM I CUKREM TRZCINOWYM

To danie na podwieczorek. Pyszne chrupiące drewnojady mają mocny aromat cynamonu. Idealnie nadają się do pochrupania przed telewizorem.

owadziauczta5

owadziauczta17a

owadziauczta15a

SZARAŃCZA W TEMPURZE

Szarańcza to największy z owadów jakie przyrządzaliśmy. Wymagała dodatkowe obróbki w postaci ucięcia skrzydełek. Pyszna tempura i pikantny sos – całość wyszła super.

owadziauczta8a

owadziauczta7a

owadziauczta14a

ŚWIERSZCZ W CIEŚCIE KOKOSOWYM

Jak zerkniecie na ostatnie zdjęcie powiecie, że wygląda jak kurczak w cieście kokosowym. W takim samym cieście utopiliśmy świerszcze i usmażyliśmy w głębokim oleju w woku.

owadziauczta9a

owadziauczta19a

owadziauczta4

Odnośniki do mojej strony.

Komentarzy

  • slodkokwasnapl

    Opublikowane 04/08/2016

    Odpowiedz

    Bardzo fajna relacja!
    Dzieki za wizyte na warsztatach

  • AniaG

    Opublikowane 08/08/2016

    Odpowiedz

    Bleeee oj to nie dla mnie. Nie odważyła bym się na zjedzenie tego. Podziwiam

    • nietylkopasta

      Opublikowane 10/08/2016

      Faktycznie większość z nas nie ma odwagi na takie kulinarne dziwactwa. Ale jeśli raz przezwyciężysz strach przed nieznanym to możesz odkryć ciekawe smaki 🙂

  • Agnieszka Wasilewska

    Opublikowane 04/09/2016

    Odpowiedz

    Moge prosic przepis na swoerszcze w ciescie kokosowym?

    • nietylkopasta

      Opublikowane 16/10/2016

      Karolino wszystkiego próbowałam co przygotowałam podczas warsztatów. Smak w dużej mierze zależy od dodatków i przypraw ktorych użyjez do przygotowania potrawy, tak jak z każdym mięsem czy rybą.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Najlepszy przepis na ogórkową

Ulubiona zupa z dzieciństwa - jaka jest Wasza? Jak byłam mała nie znosiłam rosołu, pomidorowa uszła, a ulubioną zupą była...

Zamknij