Jogurtowe muffiny z borówkami

Przyszedł czas kiedy nabrałam ochoty na coś słodkiego. Ale nie zawsze mam ochotę spędzać długi czas w kuchni, chcę szybko, łatwo i smacznie. Pomyślałam zatem o muffinach, przecież wystarczy zmieszać składniki mokre i suche, dodać owoce i dosłownie na chwilę wrzucić do piekarnika. Za 1 h wpadali goście a muffiny stały już na stole i czekały na nich.

Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
muffiny ananasowe
róże z ciasta francuskiego
muffiny dyniowe z figami
muffiny z nutellą

MUFFINY Z BORÓWKAMI

Ilość porcji: 17 muffinek
Przygotowanie: 40 minut

Składniki:
– 180 g jogurtu naturalnego
– 2 jajka rozmiar M
– 120 ml oleju rzepakowego
– 100 ml mleka
– 350 g mąki pszennej
– pół szklanki drobnego cukru do wypieków
– 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka sody
– 1 szklanka borówek

Przygotowanie:

  1. W miskach wymieszajcie osobno składniki mokre i suche: mokre: olej, jaja, mleko, jogurt, oraz suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cukier z prawdziwą wanilią.
  2. Następnie składniki mokre wlejcie do suchych i całość wymieszajcie za pomocą łyżki do połączenia składników.
  3. Odłóżcie około 20 borówek. Resztę dodajcie do ciasta i wymieszajcie.
  4. Do formy do muffinów włóżcie papilotki w zagłębienia. Ja zawsze wkładam 2-3 papierki do jednego zagłębienia, dzięki temu papier papilotki nie jest mokry i muffiny wyglądają ładniej. Oczywiście ilość zależy także od jakości samych papilotek.
  5. Do papilotek nałóżcie ciasto. Z podanej ilości ciasta mi wyszło aż 17 muffinów, dlatego pieczenie musiałam rozłożyć na 2 razy.
  6. Na wierzchu każdego muffina połóżcie jeszcze 1-2 borówki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 25-30 minut. Podawajcie po wystudzeniu.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Jogurtowe muffiny z borówkami
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Joanna

    Opublikowane 03/08/2017

    Odpowiedz

    Przepis wydaje sie banalnie prosty, a że mam akurat wiaderko borówek to aż grzech nie upiec tak pysznych babeczek 😀

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 03/09/2017

      O to dziwne, wiem że już wiele osób korzystało z mojego przepisu i nikt nie miał z tym problemu. Czy nie zmieniałaś proporcji lub składników?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 07/10/2017

      Oczywiście

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Przepis na guacamole

Klasyka kuchni meksykańskiej, guacamole jada się tam bowiem do wszystkiego. Ja bardzo je lubię podane z nachos lub pszenną tortillą,...

Zamknij