Kaczka pieczona – przepis na danie jednogarnkowe

Za co uwielbiam dania jednogarnkowe? – ja ich prostotę i mało zaangażowania. Nie zawsze mam bowiem ochotę spędzać długie godziny w kuchni. To danie jest doskonałe w takim przypadku. Jego przygotowanie w piekarniku zajmie Wam chwilę, ale Wy w tym czasie możecie odpocząć i np delektować się pasjonującą książką.

 

Przygotowanie: ok 1h

Składniki:

– 2 spore piersi kaczki ze skórą
– sól, pieprz, majeranek do przyprawienia
– 4-5 ziemniaków
– 2 jabłka
– do przyprawienia ziemniaków: sól, pieprz, ostra czerwona papryka, zioła prowansalskie
– 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Zacznijmy od przygotowania kaczki. Przyprawcie ją w pierwszej kolejności. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażcie lekko kaczkę, zaczynając od strony ze skórą. Ja podsmażałam w tym samym naczyniu w którym potrawa się zapiekała. Tak jest zdecydowanie wygodniej.
Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w mniejsze części. Doprawcie tak jak lubicie i polejcie oliwą z oliwek.
Póki co bez jabłek wsadźcie do nagrzanego piekarnika do 200 st. W pierwszej części pieczcie z przykryciem (jeśli wasze naczynie nie ma przykrywki wykorzystajcie tak jak ja kawałek folii aluminiowej).

Po ok 1 h sprawdźcie stan mięsa. Jeśli już powoli robi się miękkie, dodajcie pokrojone na ćwiartki jabłko. Na chwile przykryjcie jeszcze pokrywką lub folią (ok 10 min).
Odkryjcie danie w ostatnim etapie aby ładnie się zarumieniło. Danie jest gotowe kiedy elementy lekko się zrumienią a kaczka jest mięciutka.
SMACZNEGO!

kaczka1

kaczka2

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Szaszłyki z kurczaka z warzywami

Tym razem do moich szaszłyków dodałam małe pomidorki koktajlowe, co dało rewelacyjny efekt. Szczerze polecam.   Przygotowanie: ok 25 minut...

Zamknij