Kaczka z jabłkami

Danie to zaliczyć można do wykwintnych pomimo swoje prostoty w przygotowaniu. Ja uwielbiam kacze mięso za doskonały smak, a potrawa nadaje się zarówno na codzienny obiad jak i świąteczny posiłek.

Polecam Wam także inne przepisy:
ragu z kaczki
– przepis na gnocchi
– domowy makaron

Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 2 piersi kacze
– 1 jabłko
– sól
– pieprz
– cynamon
– 2 łyżki syropu z melasy

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania mięsa. Dokładnie je umyjcie i osuszcie. Natnijcie skórkę nożem tak, aby stworzyć krateczkę o boku 1-2 cm. Kaczkę natrzyjcie solą pieprzem i cynamonem. Połóżcie kaczkę skórą do dołu na suchą i zimną patelnię i 3 min smażcie na mniejszym ogniu. Tłuszcz z kaczki powinien się roztapiać. Następnie zwiększcie ogień i smażcie ok 5 min z każdej strony.
Gorące usmażone kawałki przełóżcie do naczynia żaroodpornego i wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Piekarnik nagrzewajcie razem z naczyniem żaroodpornym, aby nie wstawiać mięsa do zimnego. Zapiekajcie 10-13 minut.
W czasie pieczenia pokrójcie jabłko na cząstki. Do podsmażenia możecie użyć nieco tłuszczu z kaczki pozostałego po smażeniu. Do lekko podsmażonych jabłek dodajcie melasę oraz 2-3 łyżki wody. Chwilę duście do momentu kiedy sos się zagęści.
Sposób podania: proponuję domowe kluski śląskie oraz sałatę z vinegretem.
SMACZNEGO!

kaczkazjablkami1

kaczkazjablkami2

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Kaczka z jabłkami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pasta z makreli

Kolejny pomysł na pyszną kanapkową pastę, doskonałą na śniadanie oraz jako dodatek do imprezowych kanapeczek. Możecie ją także podać na...

Zamknij