Kalafiorowa

To jedna z bardziej prostych i popularnych zup które przygotowujemy w domu. Szczególnie popularna w okresie jesieni, kiedy kalafiory są świeże i dostępne w każdym sklepie. Do jej przygotowania nie zużyjecie całego kalafiora, chyba że gotujecie naprawdę duży garnek dla bardzo licznej rodziny. Ja dla 2 osób przygotowuje mniej więcej 4 porcje, wiem bowiem że wrócę do zupy za 2-3 dni, wtedy dokończę jej jedzenie podgrzewając zupę np w pracy.

Zapraszam także do innych przepisów na zupy z warzyw:
zupa jarzynowa
zupa pieczarkowa
zupa grochowa w wersji fit
pikantna zupa z pora i soczewicy
zupa z zielonej soczewicy
zupa cytrynowa

Ilość porcji: 4-5 porcji
Przygotowanie: 25 minut

Składniki:
– 500 g różyczek kalafiora
– 2 małe marchewki
– 4-5 ziemniaków
– pół cebuli
– 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
– 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (możecie wykorzystać domowy rosół)
– 4-5 łyżek śmietany 18%
– 2 łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kalafiora pokrójcie w niewielkie różyczki. Ich wielkość powinna zmieścić się na dużej łyżce, wtedy zupa będzie „wygodna” w jedzeniu.
  2. Pokrójcie pozostałe warzywa – marchewkę w półplasterki lub kostkę, ziemniaki w kostkę, cebulę posiekajcie w drobną kostkę.
  3. Na oliwę i masło wrzucić cebulę, zeszklić ją i dodać marchewkę. Smażyć ok 2 minut i dodać ziemniaki. Dodać kalafiora i smażyć kolejne 2 minuty, doprawić solą i pieprzem, po czym wlać gorący bulion.
  4. Przykryć zupę i gotować 20-25 minut, aż różyczki będą miękkie.
  5. Śmietanę zahartować gorącą zupą – do miseczki ze śmietaną dodać kilka łyżek zupy, wymieszać, dodać jeszcze trochę gorącej zupy, wymieszać i wlać wszystko do garnka. na koniec dodać drobno posiekany koperek, w razie potrzeby doprawić zupę solą i pieprzem i podawać.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Kalafiorowa
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Justyna

    Opublikowane 03/11/2017

    Odpowiedz

    Gotuję tą zupę juz czwarty raz i jest przepyszna ! Czasem zmieniam proporcje, w zależności od tego co mam w lodówce ale zawsze wychodzi obłędnie ! Niby zwykła kalafiorowa a uwielbiam ją !

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 03/11/2017

      bardzo się cieszę że smakuje 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Placki z kalafiora

Placki z kalafiora moja nowa miłość. Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeśli Wy także to musicie usmażyć i te kalafiorowe. Są...

Zamknij