Kalmary w cieście

Kalmar jest doskonały pod warunkiem ze nie jest gumowaty podczas jedzenia. Dlatego przygotowuje się go bardzo szybko, bo im krótszy czas obróbki, tym mniejsza szansa na niejadalnego kalmara 🙂 Nie należy się go jednak obawiać – przygotujcie go kiedyś a sami się przekonacie.

Przygotowanie:30 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– sprawione kalmary (mogą być mrożone)
– szklanka oleju roślinnego
– jajko
– bułka tarta
– mąka
Składniki sos:
– puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– garść świeżych ziół (koperek, pietruszka, bazylia ew oregano)
– 1 cała papryczka chili

Przygotowanie:

Sos: niezwykle prosto go przygotować. Wystarczy wrzucić składniki do blendera i przetrzeć. Odstawcie na 10 min do lodówki.
Kalmary: przygotujcie składniki na panierkę – jest identyczna jak na znane Wam kotlety schabowe. Paski kalmarów obtoczcie w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Wrzucajcie na rozgrzany olej na wysokiej patelni lub do frytkownicy. Smażcie kilka minut obracając, tak aby miały piękny rumiany kolor.
Kalmary możecie podać także z innym sosem. Ja bardzo lubię np sos czosnkowy.
SMACZNEGO!

kalmary2 (1 of 1)

kalmary1 (1 of 1)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zapiekanka ziemniaczana

Pyszna propozycja na danie obiadowe lub kolacyjne. Zapiekanka z pure ziemniaczanym, oraz mięsem mielonym. Pyszna i prosta w przygotowaniu, zapewniam...

Zamknij