Kalmary ze szpinakiem

To danie wyszukałam w jednej z moich licznych książek kulinarnych. Pochodzi ono z Toskanii ze Włoszech i możecie je zrobić zarówno z samych kalmarów jak i kalmarów wraz z ośmiornicą. W moim przepisie przewidziałam dwie wersje, aczkolwiek jeśli chcecie zrobić je z ośmiornicą pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu samej ośmiornicy. Jak to zrobić? Zajrzyjcie o mojego przepisu jak przygotować ośmiornicę.

Polecane przepisy:
przepis na ośmiornicę
spaghetti z krewetkami
krewetki w sosie pomidorowym z wódką
zupa rybna z owocami morza
ravioli z krewetkami
krewetki z białym winem
makaron z krewetkami
kalmary w czosnku
kalmary w cieście
małże w pikantnym sosie z białym winem

Przygotowanie: 50 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

– 0,5 kg kalmarów lub 300 g kalmarów i 200 g ośmiornicy (uduszonej)
– 200 g szpinaku
– 1 puszka pomidorów krojonych 400 g
– połowa cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 80 ml białego wytrawnego wina
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
  1. Kalmary należy oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Do potrawki możecie użyć samych tub lub tub wraz z mackami.
  2. Liście szpinaku umyjcie i posiekajcie w paski. Odłóżcie trochę liści świeżych do posypania potrawy.
  3. Cebulę drobno posiekajcie, czosnek i chilli również. Na oliwie podsmażcie oliwę, czosnek i chilli. Jak wszystko się zeszkli dodajcie kalmary i wlejcie wino. Duście ok 5 minut i dodajcie puszkę pomidorów. Przykryjcie pokrywką i duście ok 20 minut po czy wrzućcie szpinak i ew duszoną ośmiornicę jeśli jej używacie. Doprawcie solą i pieprzem i duście kolejne 10 minut.
  4. Podawajcie posypane świeżymi paseczkami szpinaku które wcześniej odłożyliście. Do podania podajcie pieczywo lub focaccię z pomidorami, możecie podać także masło czosnkowe które pasuje tu idealnie.

Smacznego!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Kalmary ze szpinakiem
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 17/09/2017

      Oczywiście, gorąco zachęcam 🙂

  • Zuza

    Opublikowane 17/09/2017

    Odpowiedz

    Świetna propozycja. Akurat tu w Hiszpanii kalmary i inne owoce morza są szeroko dostępne i w dodatku tanie.

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 17/09/2017

      ale zazdroszczę, chyba na stare lata spakuję walizkę i się wyprowadzę. To byłby dla mnie raj 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Focaccia z pomidorami

Planujesz zrobienie obiadu w formie potrawki z mięsa, ryb lub owoców morza? A może chcesz zjesć pyszne pieczywo maczane w...

Zamknij