Kanapkowe koreczki na przekąskę lub zakąskę

Kanapkowe koreczki

Urodziny w środku tygodnia to obowiązkowy tort dla najbliższej rodziny. Ale co będzie jeśli ktoś wpadnie głodny? Nie mam czasu na szykowanie pełnego obiadu, ale szybka przekąska przyda się na pewno.
Część składników możecie przygotować dzień wcześniej, a szczególnie pastę oliwkową. Pozostałe “nadziewa się bardzo szybko. Całość zajmuje ok 15-20 min w zależności ile przygotowujecie.

Przygotowanie:40 minut

Składniki do koreczków:
- 20 kromek chleba tostowego (u mnie pszenny)
- 40 wykałaczek
- 40 pomidorków koktajlowych
- 20 kuleczek sera mozzarella (lub plasterki)
- 2 garści sałat
Składniki do pasty oliwkowej:
- słoiczek oliwek czarnych drylowanych, odsączonych z zalewy
- 5 łyżek oliwy (u mnie aromatyzowana chili)
- 1-2 drobno posiekane chili
- kilka gałązek świeżego oregano
Składniki do serka ziołowego:
- 2 serki białe (ja użyłam Bielucha)
- spora garść świeżo posiekanych ziół (u mnie koperek, natka, bazylia, oregano)
- pieprz

Przygotowanie:

Zacznijcie od pasty oliwkowej. Do blendera wrzućcie oliwki, posiekane chili, oliwę i oregano. Krótko ucierajcie, pasta powinna mieć bowiem małe kawałeczki oliwek. Ostawcie do lodówki.
Przygotujcie serek: posiekajcie drobno zioła, dodajcie serek i pieprz. Wymieszajcie.
Tosty włóżcie na kilka minut do nagrzanego piekarnika, lub użyjcie tostera jeśli posiadacie. Chlebek powinien zrobić się chrupiący ale nie zbyt przypieczony.
Na jednej kromce rozsmarujcie wybraną pastę, przykryjcie drugą kromką. Nożem pokrójcie na 4 równe kwadraty i wbijcie po wykałaczce. Koreczki z pastą oliwkową przyozdóbcie sałatą, mozzarellą i pomidorkiem, a do drugiej wersji dodajcie tylko sałatę i pomidorka. Ustawcie na ładnych półmiskach lub na drewnianej desce.
SMACZNEGO!

koreczkikanapkowe1 koreczkikanapkowe3

5 KOMENTARZE

Leave a Reply

Postępuj zgodnie z instrukacjami.