Krem z groszku z mlekiem kokosowym

Oficjalnie się przyznaje – kocham sałatki ziemniaczane. Przeróżne! Te z dodatkiem śmietany, z ogórkami, z cytryną i kaparami, z jabłkiem i musztardą francuską czy z łososiem. Na blogu mam już kilka pysznych propozycji, zerknijcie do kategorii sałatki. Dziś mam coś o bardziej wyrazistym smaku, idealną propozycję do mięsa z grilla. A robi się ją naprawdę bardzo szybko. Całość zajmie Ci 15-20 minut, łąznie z ugotowaniem ziemniaków. Ekspresowo prawda?

Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2-3

Składniki:
– 400 g mrożonego groszku
– puszka (400 g) mleka kokosowego
– 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
– 1 cm świeżego imbiru
– 2 cm trawy cytrynowej
– 2 liście kafiru
– 1 łyżka oleju ryżowego
– sól, pieprz
– szczypior do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na oleju podduście posiekany imbir, trawę cytrynową i liście kafiru. Duście 2-3 minuty, a następnie dodajcie groszek i duście kolejne 2 minuty. Zalejcie caść gorącym bulionem i mlekiem kokosowym. Gotujcie ok 10-12 minut aż groszek zrobi się miękki. Zbledniejcie zupę, doprawcie solą i pieprzem do smaku i podawajcie ozdobioną świeżym szczypiorem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Krem z groszku z mlekiem kokosowym
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Najlepsze przepisy na grilla

Zbliża się weekend majowy a więc czas czyszczenia i przepalania wszystkich grilli w Polsce :) Jeśli planujecie pyszne grillowe uczty,...

Zamknij