Krem z kalafiora

Tą zupę krem zapamiętacie na długo. Ma bardzo wyrazisty smak dzięki dodatkowi selera oraz pieczonego czosnku. Zupa jest kremowa i pyszna, możecie podać ją z groszkiem ptysiowym lub z grzaneczkami.

 

Przygotowanie: ok 40 minut

Składniki:

– połowa kalafiora
– pół niedużego selera
– pół cebuli
– 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego domowego lub dobrej jakości
– 2 czubate łyżki śmietany 18%
– główka czosnku
– sól, pieprz
– szczypior do posypania

Przygotowanie:

Główkę czosnku wstaw do piekarnika nagrzanego do 195 °C i piecz w całości ok 30-35 minut. Upieczony czosnek lekko przestudź i wyciśnijcie ząbki do miseczki. W międzyczasie przygotuj resztę. Na łyżce oliwy lekko podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, po 2 minutach wrzuć selera pokrojonego w kostkę o boku 1-1,5 cm i niewielkie różyczki kalafiora. Całość zalej bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie, czyli ok 25-30 min. Zblenduj całość, dodając na końcu śmietanę oraz wyciśnięty czosnek i blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dopraw do smaku. Podawaj z grzaneczkami z pszennego chleba lub groszkiem ptysiowym. Wierzch ozdób odrobiną szczypioru lub dymki.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Krem z kalafiora
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kuchnia w stylu retro – jak dobrać lodówkę?

Kuchnia to dla mnie miejsce nie tylko przygotowywania potraw ale serce mojego domu. Uwielbiam otwarte przestrzenie, dlatego moja kuchnia łączy...

Zamknij