Krem z pieczonej papryki

Ta zupa jest pyszna ale wymaga chwili wcześniejszego przygotowania. Paprykę należy upiec, obrać ze skóry, a dopiero później zacząć proces przygotowania zupy. Ale trud włożony w jej przygotowanie się opłaci:)

Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak:
najlepsze przepisy na zupy kremy
krem z groszku z mlekiem kokosowym
krem z ziemniaków z ciemnym piwem
krem z kalafiora z posypką z bułki tartej
zupa krem z brokuła
zupa krem z buraczków
krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
krem z cukinii z nachos

krem z pieczonej papryki

Przygotowanie:1,5 godziny

Składniki:
– 3 czerwone papryki
– 1 żółta papryka
– 5 ząbków czosnku
– 2 gałązki świeżego tymianku
– 2-3 liście laurowe
– 3 szalotki
– 1 l bulionu warzywnego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól, pieprz, ostra papryka
– po łyżce jogurtu greckiego na porcję

Przygotowanie:

Paprykę przekrójcie na pół i wyjmijcie całe gniazda nasienne. Rozłóżcie na blasze skórą do góry i natrzyjcie oliwą z oliwek. Czosnek pozostawcie w skorupkach i również wyłóżcie na blasze. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 40 minut, aż papryka zmięknie.
Następnie przełóżcie paprykę od razu po wyjęciu z piekarnika do woreczka (najlepiej się sprawdza wersja zamykana, lub gotowy rękaw do pieczenia który możecie zawiązać lub zasznurować). Pozostawcie paprykę na 10 min. Po tym czasie wyjmijcie i zdejmijcie skórkę, która po zabiegu z woreczkiem nie będzie stawiała Wam oporu.
Na łyżce oliwy poddusić cebulę, dodając do niej liście laurowe i gałązki tymianku. Dodać obraną paprykę oraz wyciśnięty czosnek, i zalać bulionem. Gotować ok 20 min, po czym wyjąć tymianek i liście laurowe.
Zupę przelać do blendera, jednak część płynną dodawać jako ostatnią aby dopasować gęstość zupy do Waszych upodobań (może być jej nieco za dużo).
Zupę doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i ew wędzoną papryką.
Podawać z grzaneczkami, kulkami ptysiowymi, odrobiną jogurtu greckiego.
SMACZNEGO!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Krem z pieczonej papryki
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Hummus

Hummus to pyszna pasta z ciecierzycy którą zrobicie w 10 min. Doskonale nadaje się do chleba, można ją także jeść...

Zamknij