Krem z ziemniaków

Ta zupa zapewne zniechęci niektórych jak przeczytają w składzie tak dużą ilość śmietany – a szkoda bo jest wyborna. Dodatek w postaci grzanej z pastą łososiową smakuje z nią znakomicie. Zatem zachęcam!
Oryginalna nazwa zupy to Vichyssoise.

Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 4-6 porcji

Składniki:
– 450g ziemniaków
– 50 g masła
– 250g pora (białej części)
– 2 łodygi selera naciowego
– 150 ml białego wina
– 850 ml bulionu z kurczaka
– sól i pieprz
– 300 ml śmietany 18%
– szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odstawić.
Masło roztopić w dużym rondlu. Włożyć pokrojonego pora i selera naciowego i przesmażyć na małym ogniu ok 12-15 min. Dolać wino i gotować kilka minut aby odparowało. Następnie wlać bulion i doprawić. Gotować ok 15 min. Do zupy wrzucić ziemniaki i zmiksować całość. Możecie zupę przetrzeć przez sito, będzie bardziej aksamitna.
Do ciepłej zupy wlać śmietanę i wymieszać. W takiej postaci zupy już nie gotować a ew lekko podgrzewać.
Podawać posypaną szczypiorkiem, a dodatkowo z grzankami z pastą z wędzonego łososia.
SMACZNEGO!

kremzziemnikow1

kremzziemikow2

kremzziemnikow3

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Krem z ziemniaków
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • magda

    Opublikowane 20/05/2013

    Odpowiedz

    uwielbiam zupę ziemniaczaną mojej mamy 🙂 ale nigdy w takiej kremowej wersji tej zupy nie jadłam! chętnie bym spróbowała 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kurczak barbecue

Kurczaka robi się bardzo szybko, możecie użyć oczywiście gotowego sosu barbecue, jednak ja polecam przygotowanie go samodzielnie. Mój przepis na doskonały...

Zamknij