Krem z zielonego groszku

Ta zupa nie dość że ma cudowny zielony kolor, to zaciekawia smakiem w którym wyczuwalną nutę stanowi mięta. Jeśli chcesz nieco odchudzić zupę zrezygnuj z boczku przy podaniu, sama smakuje wystarczająco dobrze.

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

PRZYGOTOWANIE: 25 minut
ILOŚĆ PORCJI: 4

SKŁADNIKI:

– 400 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego
– 1 por
– 3 szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 650 ml wody
– 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– śmietana lub jogurt grecki do podania
– sól i pieprz
– 4 plastry parzonego lub wędzonego boczku do podania

PRZYGOTOWANIE:

Zacznijcie od posiekania szalotek, czosnku i pora (tylko białej części).  Nie muszą być posiekane drobno, zupa i tak będzie zblendowana po ugotowaniu. Warzywa wrzućcie d garnka na podgrzaną oliwę i przesmażcie 3-4 minuty. następnie wlejcie wodę i zagotujcie, pop czym dodajcie zielony groszek. Gotujcie zupę 8 minut, po czym doprawcie ją solą i pieprzem. Dodajcie posiekaną miętę i zblendujcie całość. Możecie przed blendowaniem wyciągnąć kilka groszków do przystrojenia zupy. Zupę włożyć do miseczek, dodać łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego, a na wierch położyć boczek. Boczek możecie przygotować w piekarniku lub na suchej patelni, wytapiając jak najwięcej tłuszczu.

Smacznego!

krem z zielonego groszku

krem z zielonego groszku

krem z zielonego groszku

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Krem z zielonego groszku
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z tuńczykiem i oliwkami

Bardzo lubię tuńczyka, choć w domu jem go raczej sama. Lubię mieć puszkę w zapasie, wtedy przy pustej lodówce zawsze...

Zamknij