Krem z ziemniaków z ciemnym piwem

To zdecydowanie najlepsza zupa ziemniaczana jaką miała okazję zrobić i jeść. Swój smak zawdzięcza dodaniu sera cheddar oraz ciemnego piwa. Wybierzcie to naprawdę ciemne typu Guiness lub podobne. Mamy obecnie w sklepach mnóstwo dobrych piw regionalnych, które idealnie sprawdzą się w przygotowania tej zupy.

Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:

– 300 g ziemniaków (waga po obraniu)
– 125 ml ciemnego piwa
– 80 g sera cheddar
– 350 ml bulionu z kurczaka
– pół cebuli posiekanej
– 1 ramię selera naciowego
– 1 łyżka masła
– pieprz
– drobno posiekany szczypiorek do podania

 

PRZYGOTOWANIE:
  1. Posiekajcie wszystkie elementy potrzebne do zupy – cebulę w kostkę, selera naciowego w cienką kostkę, ziemniaki na mniejsze kawałki – od ich wielkości będzie zależał czas gotowania.
  2. W garnku rozgrzejcie masło i lekko podsmażcie cebulę oraz selera naciowego, następnie wrzućcie ziemniaki, zalejcie gorącym bulionem i ciemnym piwem. Gotujcie całość aż ziemniaki zrobią się miękkie.
  3. Zestawcie garnek z kuchenki. Zmiksujcie zupę na krem, w połowie miksowania dodając połamany na mniejsze kawałki ser cheddar.
  4. Doprawcie zupę pieprzem (soli nie będzie potrzebowała, ze względu na sól w bulionie i słony ser), przelejcie do miseczek i posypcie posikanym szczypiorkiem. Podawajcie.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Krem z ziemniaków z ciemnym piwem
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z pesto z awokado

Sos podobny do tradycyjnego bazyliowego pesto można zrobić z rukoli, szpinaku czy awokado. Dziś mam dla Was propozycję na wykorzystanie...

Zamknij