Krewetki w sosie pomidorowym z wódką

 

Przepis pyszny i prosty, a dodatek alkoholu ciekawie podkręca smak. Nie obawiajcie się procentów, uciekną one w procesie gotowania. Do przygotowania użyjcie większych krewetek z pancerzykami lub bez. Pamiętajcie jedynie że krewetka w pancerzyku będzie lepsza i bardziej miękka, ale jej obieranie kiedy została przygotowana w sosie pomidorowym może okazać się nieco kłopotliwe.

A jeśli lubicie krewetki zapraszam na kilka moich sprawdzonych przepisów:
– makaron z krewetkami
krewetki w winie
tajską zupę z krewetkami
zupa rybna z krewetkami
ravioli z krewetkami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację

krewetki w sosie pomidorowym z wódką

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– pół kilograma krewetek średniej wielkości
– ok 250 ml passaty pomidorowej lub 1 puszka (400ml) pomidorów krojonych
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 papryczka chilli
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 60 ml wódki
– sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Na oliwie podsmażcie przez 3-4 minuty czosnek oraz drobno posiekane chilli. Dodajcie passatę lub pomidory z puszki (jeśli dodacie puszkę pomidorów sos będzie miał nieco inną konsystencję). Po 2 minutach dolejcie wódkę, nieco soli i pieprzu, 1-2 minutę podgrzejcie i dodajcie krewetki do sosu.
  2. Całość duście kilka minut, czas przygotowania uzależniony jest jednak od tego czy do potrawy użyjecie krewetek o kolorze szarym (surowych), czy tych już wstępnie obrobionych termicznie (różowe). Te pierwsze powinno dusić się nieco dłużej (6-8 minut), te drugie jedynie podgrzać w sosie.
  3. Krewetki wyłóżcie do głębokich talerzy, posypcie posiekaną natką pietruszki i podawajcie z pieczywem.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Krewetki w sosie pomidorowym z wódką
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Codojedzenia

    Opublikowane 14/06/2017

    Odpowiedz

    Fajny przepis! Alkohol nadaje potrawom fajny smak. Ostatnio gotowałam bolognese z wódką…smakowało super!!

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 16/06/2017

      Bolognese z wódką – musi być extra 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Obserwuj bloga na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Makaron z choriso

Taki makaron na szybko, ale w tych własnie jestem specjalistą :) Czasem wracając po pracy do domu nie mam ochoty...

Zamknij