Kruche ciasteczka świąteczne

Składniki:Przygotowanie:60 minut

– 150 g miękkiego masła
– 50 g cukru pudru
– 150 g mąki pszennej
– 75 g mąki ziemniaczanej
– foremka w kształcie gwiazdki

Przygotowanie:

Zacznijcie od masła. Utrzyjcie je mikserem razem z cukrem przez około 7 minut. Dodajcie mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujcie przez chwilę, a następnie ugniećcie składniki tworząc z nich jednolite cisto. Zawińcie ciasto w folię i włóżcie do lodówki na 30 minut.
Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni. Rozwałkujcie ciasto do placka grubości 1/2 cm. Wytnijcie foremką gwiazdki i układajcie je na papierze do pieczenia na blasze. Wstawcie do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-20 minut do czasu aż ciasteczka będą lekko złote. Po wyjęciu z piekarnika poczekajcie chwilę aż ciastka ostygną, przy wyjmowaniu ciepłych mogą się bardzo łamać. Zdejmujcie z blachy bardzo ostrożnie i układajcie w płaskim naczyniu.
SMACZNEGO!

ciasteczkakruche1

ciasteczkakruche

Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczarkami
ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 stron pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Kruche ciasteczka świąteczne
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Pan Deserek :)

    Opublikowane 18/12/2013

    Odpowiedz

    Takie ciasteczka świetnie będą wyglądały na choince 🙂 Uwielbiam takie maślane – idealne do kawki 😉
    Zabieram kilka sztuk 😉
    Pozdrawiam Aniu

  • Ania

    Opublikowane 02/01/2014

    Odpowiedz

    wyglądały pysznie a więc zrobiłam na święta i udały się znakomicie

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Roladki z sosem czereśniowym

To danie zrobiłam już jakiś czas temu - kiedy na naszych stołach gościły świeże czereśnie. Możecie jednak poszukać czereśni mrożonych...

Zamknij