Kurczak ze szpinakiem

Czy wiecie że kurczak to mięso najczęściej spożywane przez Polaków? Dostępne jest bowiem wszędzie, bardzo prosto je przygotować i jest przynajmniej kilka tysięcy przepisów na dania z jego udziałem. Jak często gości na Waszych stołach?

Zajmie:30 minut przygotowanie
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 1 podwójna pierś kurczaka
– opakowanie świeżego szpinaku (możecie też użyć mrożonego)
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– przyprawy: ostra papryka, łyżeczka wędzonej papryki (opcja), sól, pieprz
– łyżeczka musztardy stołowej
– łyżka octu balsamicznego
– szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
– 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Najpierw przygotujcie marynatę do mięsa. Połączcie oliwę, musztardę, paprykę, sól i pieprz. Jeśli musztarda nie będzie chciała połączyć się z oliwą dodajcie pół łyżeczki ciepłej wody (przegotowanej). To najłatwiejszy sposób.
Kurczaka podzielcie na dwie piersi, usuńcie kostki i błony. Za pomocą pędzelka lub przy użyciu dłoni posmarujcie marynatą.
Kurczaka włóżcie do lodówki na pół godziny – wtedy przejdzie smakiem. Usmażcie go na patelni grillowej lub na zwykłej z małą ilością tłuszczu (oleju).
Szpinak umyjcie i posiekajcie nieco drobniej. Powiedzmy tak aby każdy listek podzielony był na 2-3 części. Na odrobinie oliwy podsmażcie krótko zmiażdżony czosnek, dodajcie szpinak i poczekajcie aż zmięknie. Dodajcie sól, pieprz, świeżo tartą gałkę muszkatołowa i ocet balsamiczny dla wzmocnienia smaku. Szpinak połóżcie na piersi kurczaka. Danie możecie podać z ziemniakami lub z ryżem.

kurczakzeszpinakiem1

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Amerykańskie naleśniki – pancakes z owocami

Te pyszne amerykańskie naleśniki możecie zrobić dosłownie w 15 minut. W pełni naturalne, bez mnóstwa spulchniaczy. Ja podaję je z...

Zamknij