Lasagne mięsno-szpinakowa

Lubicie Lasagne? Ja tak w każdej postaci i wersji, stad pomysł na zrobienie jej w niedzielne popołudnie. Oto jak wyszła:)

Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– płaty do lasagne
– sos beszamelowy (przepis poniżej)
– sos bolognese (przepis poniżej)
– szpinak (przepis poniżej)
– ser typu ementaler do posypania
Składniki sos boloński:
– 35 dag mięsa mielonego (może być mieszane)
– puszka pomidorów
– ząbek czosnku
– pół papryczki ostrej średniej lub dużej
– pół szklanki czerwonego wina
– sól, pieprz
Składniki sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– półtorej szklanki mleka
– 2 żółtka
– odrobina gałki muszkatołowej
– łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Najpierw przepisy na części składowe. Zacznijcie od początku czyli przygotowania sosu bolognese. Tu dopuszczam pewną dowolność, dla niezdecydowanych podaję swój przepis powyżej.

Mięso podsmażamy. Dodajemy pokrojoną drobno papryczkę, zalewamy puszką krojonych pomidorów. Podduszamy. Dodajemy czerwone wino i jak lekko odparuje przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli sos jest za rzadki odparowujemy aż zgęstnieje.
Szpinak
Do jego przygotowania oprócz samego szpinaku dodaje odrobinę czosnku i gałki muszkatołowej. Szpinak może być świeży, lecz można wykorzystać mrożony (jednak ten w liściach a nie rozdrobniony).
Beszamel:
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Starannie łączymy ją używając do tego trzepaczki i uważając aby się nie przypaliło (wtedy zrobi się gorzkie). Dodajemy szklankę mleka i podgrzewamy cały czas mieszając. W misce roztrzepujemy 2 żółtka i pozostałe pół szklanki mleka. Kiedy zacznie gęstnieć wlewamy żółtka. Ponownie podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia. Odstawiamy i studzimy.

Mamy zatem wszystkie składniki, zabieramy się za przygotowanie lasanii 🙂
Naczynie smarujemy masłem. Na spód kładziemy płaty makaronu. Polewamy sosem beszamelowym. Nakładamy całość mięsa. Przykrywamy makaronem i polewamy znowu sosem beszamelowym. Nakładamy szpinak i ponownie przykrywamy płatami makaronu. Całość bardzo dokładnie smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy ok 15 min. Wyjmujemy i smarujemy resztką sosu beszamelowego i ponownie posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika ponownie na 10-15 min (aż ser się zrumieni). Już powinniście czuć wspaniały zapach, a więc gotowe!
SMACZNEGO!

 

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • krecica

    Opublikowane 09/01/2012

    Odpowiedz

    ooomamo, właśnie zrozumiałam jak strasznie jestem głodna! Wygląda smakowicie:)! Pozdrawiam

  • Izka

    Opublikowane 09/01/2012

    Odpowiedz

    Piękna to by była…kolacja:D Zwłaszcza zimą mam ochotę na takie potrawy zapiekane z serem. Ja robiłam kiedyś też warstwę z pieczarek oprócz szpinakowej i mięsnej:)

  • Ania

    Opublikowane 09/01/2012

    Odpowiedz

    kolejna warstwa nie zmieściła by mi się ponadto pieczarek raczej unikam. Ale wszelkie urozmaicenia lubię i często próbuję dodać coś od siebie 🙂

  • Luka

    Opublikowane 05/04/2013

    Odpowiedz

    Makaron + szpinak= pycha, u mnie spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem(,kuchnia lidla,) pychaota:)

    • Ania z nietylkopasta.pl

      Opublikowane 07/04/2013

      również brzmi pysznie, pozdrawiam

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Sałatka owocowa w melonie z granatem

Dziś deser, bardzo zdrowy i niezwykle smaczny. A wiec dla tych z Was którzy dbają o linię, dbają o zdrowie...

Zamknij