Lemoniada arbuzowa

Na blogu lemoniady pojawiały się już nie raz i wiem że bardzo smakują Wam moje przepisy. Dlatego mam dla Was kolejnego klasyka, tym razem z wykorzystaniem arbuza. Wystarczy chwila czasu i pyszny napój gotowy. Z podanej ilości zrobicie około 3-3,5 l lemoniady, którą można wstawić do lodówki i pić przez cały dzień.

Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci:
lemoniada ogórkowa
lemoniada wiśniowa
lemoniadę czereśniową
– lemoniadę malinową
lemoniadę melonową
– oraz coś z dodatkiem alkoholu – przepis na granitę mohito.

LEMONIADA ARBUZOWA

PRZYGOTOWANIE: 20 minut

SKŁADNIKI:
– 1,5 kg arbuza (waga przed obraniem go ze skóry)
– 3 cytryny
– ok 2 l wody gazowanej lub niegazowanej
– 100 ml wrzątku
– 4-5 łyżek cukru
– mięta do podania

  1. Do 100 ml wrzątku dodajcie cukier, wymieszajcie i odstawcie do wystygnięcia.
  2. Arbuza obierzcie, jeśli ma dużo pestek warto część z nich wyrzucić jeszcze przed blendowaniem. Arbuza wrzućcie do blendera i szybko zblendujcie na jednolitą masę. Masę przetrzyjcie przez sito, tak aby pozbyć się pestek i suchej części miąższu. Dodajcie sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz syrop cukrowy. Na końcu uzupełnijcie wodą i podawajcie. Lemoniada najlepsza jest po uprzednim schłodzeniu lub z dodatkiem lodu.

Smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Lemoniada arbuzowa
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Helen G.

    Opublikowane 07/08/2017

    Odpowiedz

    Na lato najlepsza jest właśnie taka schłodzona lemoniada. Arbuzowej nie próbowałam. Robię czasem taką klasyczną cytrynową z miętą 🙂

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jogurtowe muffiny z borówkami

Przyszedł czas kiedy nabrałam ochoty na coś słodkiego. Ale nie zawsze mam ochotę spędzać długi czas w kuchni, chcę szybko,...

Zamknij