Łopatka z sosem musztardowym i suszonymi pomidorami

Mam dziś dla Was bardzo ciekawy przepis, tym bardziej że upieczoną łopatkę możecie przygotować właśnie na taki obiad, a pozostałą resztę zjeść na kanapkach. Do przygotowania mojej łopatki użyłam sosu z karkówki oraz musztardy samodzielnie zrobionej. Zachęcam Was właśnie do zrobienia musztardy samodzielnie, jej smak jest genialny, a musztarda pasuje do różnego rodzaju dań oraz sosów sałatkowych.

Łopatka z sosem musztardowym i suszonymi pomidorami

Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 2 h 20 min

Składniki:
– kilka plastrów pieczonej łopatki
– 150 ml sosu winnego z pieczenia łopatki
– 150 ml śmietany 30% do sosów
– 2 łyżeczka musztardy
– 6-8 suszonych pomidorów
– 1 łyżka posiekanej natki
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Łopatkę upiecz według przepisu na pieczoną łopatkę.
  2. Do małego garnuszka wlej sos z pieczenia łopatki, śmietankę, musztardę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Zagotuj na niewielkim ogniu. Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody, a następnej dodaj do niej 1-2 łyżkę gotującego się sosu. Tak przygotowaną mąkę wlej do sosu i wymieszaj, gotuj jeszcze minutę i gotowe.
  3. Sosem polej plastry łopatki, podawaj z kaszą/ziemniakami/ryżem oraz sałatką.

SMACZNEGO!

Polecam Wam także inne przepisy:
placek po węgiersku

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Łopatka z sosem musztardowym i suszonymi pomidorami
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak piec łopatkę?

Są weekendy, idą święta. To czas kiedy częściej decydujemy się na bardziej pracochłonne obiady, pieczone mięsa na obiad czy na...

Zamknij