Łosoś marynowany w koprze i wódce

Dziś bardzo prosty przepis, skierowany do tych którzy nie boją się surowego łososia. Zdecydowanie polecam jego zrobienie, łosoś nabiera ciekawego smaku i zmienia nieco strukturę dzięki dodatkom w których jest marynowany. Takiego łososia możecie podać jako samodzielną przystawkę, w sałatce lub na pieczywie. Doskonale pasują do niego kapary czy suszone pomidory.

Przygotowanie: ok 10 minut + 24h marynowania

Składniki:

– 0,5 kg świeżego łososia ze skórą
– łyżkę soli gruboziarnistej
– pół kieliszka czystej wódki
– łyżkę brązowego cukru
– pęczek koperku

PRZYGOTOWANIE:

Sól, cukier i wódkę mieszacie. Łososia należy umyć i przekroić na pół. Obie części nasmarujcie od środka przygotowaną mieszaniną. Połóżcie koperek w całości, a następnie połączcie oba płaty łososia kładąc jeden na drugim, tak aby skóra była na zewnątrz. Zapakujcie rybę w folię spożywczą obwijając dość ciasno, a następnie połóżcie w naczyniu w lekkim skosie i wyższych rantach, tak aby przez mały otwór zrobiony w folii mógł wypływać sos.
Łososia obciążcie np talerzykiem i wstawcie na 24h do lodówki. Po wyjęciu należy zdjęć i wyrzucić koperek. Łososia krójcie cienko tak jak robilibyście to z wędzoną rybą.

 

gravlax w wódce

Zapraszam Was także do innych przepisów na Boże Narodzenie:
zakwas na barszcz
barszcz wigilijny
śledzie w czosnku i majeranku
śledzie w kiszonych cytrynach
– ciasteczka migdałowe
przepis na pierniczki
śledź marynowany w occie
śledź z konfiturą z cebuli
domowa przyprawa do piernika
tatar ze śledzia
śledzie w wiśniówce
śledź pikantny z chilli
śledzie w oleju
kruche ciasteczka

Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
jajka faszerowane w 3 kolorach
babka majonezowa
babka piaskowa
jajka faszerowane paluszkami krabowymi
jajka faszerowane mango
łosoś marynowany w whisky
śledź w czosnku i majeranku
rolady z szynką i sałatką jarzynową
sałatka jarzynowa
jajka z awokado
jaja z suszonymi pomidorami
mazurek kajmakowy
przepis na pasztet
jajka faszerowane

Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka to 244 pomysłów na świąteczne dania i DIY, pięknie wydana, z grubą okładką i pięknymi wysokiej jakości zajęciami. Naprawdę warto. Nie czekaj, ilość książek jest ograniczona.

KUP KSIĄŻKĘ

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Łosoś marynowany w koprze i wódce
Autor:
Data publikacji:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Śledź marynowany w occie

Śledzie możecie przygotować na tysiące różnych sposobów. Jeśli lubicie te w zalewie octowej mam dla Was doskonały przepis na domową...

Zamknij