Łosoś marynowany w whisky

Jeśli polubiliście gravlaxa z łososia i np robiliście go już według tego przepisu na marynowanego łososia w koprze i wódce, ten może smakować Wam jeszcze bardziej. Dla tych z Was którzy nie lubią whisky mam słowo uspokojenia – nie wyczujecie jej tam zanadto. A łosoś po zamarynowaniu dzięki tej metodzie jest przepyszny, aromatyczny i lekko słodkawy. Sporą rolę ma tu cukier kokosowy, ma lekko dymny posmak który urozmaici smak samego łososia.

Przygotowanie: ok 10 minut + 24h marynowania

Składniki:

– 0,5 kg świeżego łososia ze skórą
– 1 łyżka soli gruboziarnistej
– pół kieliszka whisky
– 1 łyżka cukru kokosowego

PRZYGOTOWANIE:

Sól, cukier i whisky mieszacie. Łososia należy umyć i przekroić na pół. Obie części nasmarujcie od środka przygotowaną mieszaniną, połączcie oba płaty łososia kładąc jeden na drugim, tak aby skóra była na zewnątrz. Zapakujcie rybę w folię spożywczą obwijając dość ciasno, a następnie połóżcie w naczyniu w lekkim skosie i wyższych rantach, tak aby przez mały otwór zrobiony w folii mógł wypływać sos.
Łososia obciążcie np talerzykiem i wstawcie na 24h do lodówki. Łososia krójcie cienko tak jak robilibyście to z wędzoną rybą.

łosoś marynowany w whisky

łosoś marynowany w whisky

łosoś marynowany w whisky

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Łosoś marynowany w whisky
Data publikacji:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Łosoś marynowany w koprze i wódce

Dziś bardzo prosty przepis, skierowany do tych którzy nie boją się surowego łososia. Zdecydowanie polecam jego zrobienie, łosoś nabiera ciekawego...

Zamknij