Makaron z mięsem mielonym

Z sosem a’la Bolognese możecie zrobić praktycznie każdy makaron. Dziś mam dla Was przepis na nieco wzbogacony sos z mięsem mielonym, jest bardzo aromatyczny i doskonale pasuje do makaronu. A do tego jak większość makaronów przygotowuje się go dosłownie kilka chwil, co będzie niewątpliwą zaletą dla większości z Was.

Lubisz makarony? Na moim blogu znajdziesz najlepsze przepisy na makaronowe dania:
– zbiorczo najlepsze przepisy na makarony
makaron z sosem pomidorowym i boczkiem
spaghetti z boczkiem z jakiem
makaron ze szparagami z czosnkiem
spaghetti carbonara
raviolo z płynnym żółtkiem
makaron z szynką parmeńską
makaron ze szpinakiem
spaghetti aglio oilo
pikantny makaron z polędwiczką
makaron z tuńczykiem

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– pół opakowania makaronu (porcja dla 2 osób)
– 400 g mielonego wołowego
– 200 ml passaty pomidorowej
– 3 ząbki czosnku
– pół czerwonej cebuli
– 1 chilli
– 100 ml czerwonego wina
– kilka posiekanych drobno listków bazylii do podania
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy
– ew parmezan do podania

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W trakcie gotowania makaronu na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej posiekany czosnek, chilli i drobno posiekaną cebulę. Jak całość się zeszkli wrzućcie mięso i podsmażcie je rozdrabniając większe kawałki na małe części.
  3. Kiedy mięso nie będzie już surowe dodajcie wino oraz passatę pomidorową, doprawcie solą i pieprzem i odparujcie połowę sosu aby ten zgęstniał.
  4. Makaron przełóżcie do sosu po ugotowaniu. Podawajcie od razu posypany świeżo posiekaną bazylią i ewentualnie parmezanem.

SMACZNEGO!

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron z mięsem mielonym
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ryż smażony z kurczakiem

Ryż smażony w takiej postaci znajdziecie zarówno w kuchni chińskiej, tajskiej jak i indonezyjskiej. W zależności od kuchni oraz upodobań...

Zamknij