Makaron z sosem pomidorowym i boczkiem

Makarony moja miłość 🙂 Nie ma tygodnia aby nie gościło u mnie przynajmniej jedno danie makaronowe. Nic bowiem nie przygotowuje się tak szybko i w tak wielu wersjach smakowych.

Dziś mam dla Was nowy przepis na makaron z boczkiem, bo wiem że wcześniejszy przepis na makaron z boczkiem w sosie śmietanowym jest jednym z Waszych ulubionych. A jeśli ten ugotujesz ten przepis i będzie Ci smakował, zajrzyj koniecznie do innych przepisów na najlepsze makarony.

Na blogu znajdziesz m.in. przepisy na:
makaron z mięsem mielonym
makaron z choriso
spaghetti z boczkiem i jajkiem w koszulce
makaron ze szpinakiem i śmietaną

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2

Składniki:
– pół opakowania (porcja dla 2 osób) makaronu np penne, fussili lub podobny
– 100 g boczku surowego – najlepiej w gotowych pociętych kawałkach)
– 100 ml passaty pomidorowej
– 100 ml białego wina
-15-20 czarnych oliwek bez pestek
– 2 płaskie łyżki kaparów
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– ew rukola do podania

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu.
  2. Na suchą patelnię wrzućcie boczek drobno pokrojony, podsmażcie aby wytopiła się większość tłuszczu. Jeśli będzie go sporo odlejcie nadmiar przed włożeniem kolejnych składników.
  3. Do boczku dodajcie drobno posiekany czosnek, podsmażcie 2 minuty i zalejcie passatą, dodając pokrojone na 3 części oliwki (zawsze kroje je w cieńsze krążki) i kapary. Do całości wlejcie 1/3 wina.
  4. Całość duście chwilę, a jak sos nieco zgęstnieje dodajcie resztę wina, oraz trochę soli i pieprzu.
  5. Po ugotowaniu makaronu dodajcie go do sosu i wymieszajcie aby sos otoczył makaron. Podawajcie.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Danie:
Makaron z sosem pomidorowym i boczkiem
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Wasza ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Moja książka, musisz ją mieć!

Przeczytaj poprzedni wpis:
Pasta z awokado i jajka

To doskonały przepis zarówno na ciekawe śniadanie, jak i kolację. Nie róbcie jednak pasty bardzo dużo, awokado ma to do...

Zamknij